'Metrische martelaren'

Weg met 'Europese' kilogram: Britten wegen straks gewoon weer pounds en ounces

17 september 2021 22:32 Aangepast: 17 september 2021 22:53
Beeld © ANP

De Britse regering heeft een stap aangekondigd waar fanatieke voorstanders van de brexit al jaren op zaten te wachten. Premier Boris Johnson belooft dat winkeliers voortaan hun producten niet meer in kilo's en grammen hoeven aan te prijzen, maar officieel gewoon weer de traditionele pounds en ounces mogen gebruiken.

Johnson vindt het een fantastische stap vooruit, al zegt oppositiepartij Labour dat de de premier 'zijn prioriteiten niet op orde heeft'. "Hoe losgezongen van de werkelijkheid kun je zijn", vraagt vervangend Labourleider Angela Rayner zich af, "als je je drukker maakt over de prijskaartjes van boodschappen, dan over de vraag of gewone mensen hun boodschappen wel kunnen betalen."

Kilo's en liters

In de Europese interne markt moeten producten overal aan dezelfde eisen voldoen, en dat geldt ook voor zaken als het prijskaartje en maten en gewichten. Mandarijnen moeten worden verkocht voor een bedrag per kilo en bier voor een bedrag per liter. Dat was al jaren tegen het zere been van de Britten, die al honderden jaren het imperiale systeem met pounds, ounces en pints gebruiken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse bedrijven massaal uitgeweken naar EU vanwege brexit

Een groep winkeliers liet het in 2001 zelfs aankomen op een rechtszaak, die ze verloren. In de Britse pers werden ze vervolgens aangeduid als de Metric Martyrs, de 'metrische martelaren'. 

Naast elkaar

Na jaren van gesteggel stond Brussel het Britse winkeliers toe om beide eenheden naast elkaar op het prijskaartje te zetten, zolang het Europese metrische systeem minstens even groot stond afgedrukt als de prijs per pound. 

Maar ook deze regel groeide tijdens de brexitcampagne uit tot belangrijk symbool als voorbeeld voor de bemoeizucht uit Brussel. Het was Johnson zelf die in 2019, toen hij partijleider en premier wilde worden, bezwoer 'deze oude vrijheid terug te veroveren'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore