Baan rond de aarde

Alles gaat goed, zegt 'toeristenbemanning' SpaceX-raket

17 september 2021 08:31 Aangepast: 17 september 2021 10:44
De vier ruimtetoeristen in de raket van SpaceX Beeld © AFP

Het gaat goed met de bemanning van de SpaceX-raket die gisteren succesvol in een baan rond de aarde is gebracht. De vier bemanningsleden zijn 'gezond en 'tevreden'.

"Alles gaat goed", twitterde miljardair Elon Musk, topman van het bedrijf achter de ruimtereis SpaceX.

Het ruimtevaartuig met vier burgers aan boord vertrok in de nacht van woensdag op donderdag vanaf het Kennedy Space Center in Florida naar de ruimte. Sindsdien cirkelt de raket op een afstand van maximaal 590 kilometer rond de aarde met een snelheid van zo'n 28.000 kilometer per uur. Iedere dag zien de bemanningsleden 15 zonsopgangen en zonsondergangen.

De raket is verder verwijderd van het aardoppervlak dan het internationaal ruimtestation ISS, dat op 420 kilometer afstand in een baan rond de aarde beweegt.

Er bevinden zich met de komst van de vier burgers momenteel 14 mensen in de ruimte - een nieuw record. Zeven mensen zijn aan boord van het ISS, onder wie twee Russische kosmonauten. Drie Chinese astronauten bevinden zich elders in de ruimte en aan boord van de SpaceX-raket zijn de 38-jarige miljardair Jared Isaacman, die de vlucht heeft betaald, samen met drie mensen die hij heeft meegenomen.

Na een verblijf van ongeveer drie dagen in de ruimte keren de bemanningsleden van de SpaceX-raket terug op aarde. Het vaartuig plonst dan, hangend aan een parachute, in de Atlantische Oceaan.

Bekijk ook - Geen astronauten, maar toeristen aan boord: unieke SpaceX-ruimtevlucht

Voor het eerst is er een ruimtevaartuig de lucht in gegaan met alleen burgers aan boord en dus zonder professionele astronauten. De computer deed al het werk. SpaceX wil vaker zulke toeristische vluchten gaan uitvoeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore