Sequoia

Grootste boom ter wereld ingepakt tegen naderende bosbrand

17 september 2021 04:07
Brandweerlieden pakken ook het welkomstbord van het natuurpark in. Beeld © ANP

De grootste boom ter wereld, een zogeheten sequoia met een hoogte van 83 meter, is ingepakt met aluminiumfolie in de hoop dat dat bescherming biedt tegen de bosbranden in Californië. De bosbranden in het westen van de Verenigde Staten hebben het natuurpark waar de bomen staan bereikt en bedreigen ruim 2000 exemplaren.

Brandweerlieden zijn begonnen met het klaarzetten van brandweerspuiten rondom de bomen. "We nemen extreme voorzorgsmaatregelen om deze sequoia's te beschermen", vertelt een woordvoerder van het natuurpark waar de bomen staan. "We doen alles wat we kunnen om deze 2000 tot 3000 jaar oude bomen te beschermen."

Zo staan de imposante sequoia's er normaal gesproken bij in Californië. Zo staan de imposante sequoia's er normaal gesproken bij in Californië.

Hoewel het niet de hoogste bomen ter wereld zijn - Californische mahoniebomen kunnen 90 meter lang worden - zijn de gigantische sequoia's het grootste in volume. Kleinere branden zijn vanwege de dikke schors van de bomen over het algemeen niet schadelijk voor de sequoia's. De grotere en hetere branden zijn gevaarlijk omdat ze hoger in de boom en tot de bladeren komen.

Blikseminslagen

De branden die het natuurpark teisteren zijn op 10 september ontstaan als gevolg van blikseminslagen. In de afgelopen maanden zijn al duizenden hectares in het westen van de VS in vlammen opgegaan.

Bekijk ook: Brandweer Californië bestrijdt bosbranden met vuur

In Californië worden stukken bos gecontroleerd afgebrand om erger te voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore