'Tegen groupies'

Denemarken: verbod op nieuwe liefdesrelatie voor levenslang gestraften

16 september 2021 20:27 Aangepast: 16 september 2021 20:48
Peter Madsen Beeld © EPA

Het Deense kabinet wil met een wet voorkomen dat levenslang gestraften vanuit de gevangenis beginnen aan een nieuwe liefdesrelatie. Aanleiding is het bericht dat een meisje van 17 het probeerde aan te leggen met Peter Madsen, de man die in 2017 de Zweedse journalist Kim Wall om het leven bracht aan boord van zijn zelfgebouwde duikboot.

Levenslang gestraften zouden straks alleen nog contact mogen onderhouden met mensen die ze al kenden gedurende de eerste tien jaar van hun detentie. Zo zouden ze vanuit de gevangenis geen liefdesrelatie kunnen beginnen met meisjes of vrouwen die zich tot hen aangetrokken voelen.

Jaloezie

Het 17-jarige meisje, in Deense media wel omschreven als een 'groupie', heeft twee jaar lang een briefwisseling met Madsen onderhouden en hem geregeld telefonisch gesproken. Ze werd jaloers toen hij vorig jaar vanuit de gevangenis trouwde met een 39-jarige Russische vrouw.

Aan dit soort relaties moet een eind komen, zei de Deense minister van Justitie Nick Haekkerup volgens de BBC. Veroordeelde criminelen 'zouden niet in staat mogen zijn onze gevangenissen te gebruiken als datingcentra of als podium om op te scheppen over hun misdaden'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loes had relatie met seriemoordenaar: 'Ik voelde afkeer, haat en fascinatie'

Het wetsvoorstel bevat ook beperkingen voor het optreden van langgestraften in de media. Ze mogen hun daden bijvoorbeeld niet meer bespreken op social media of in podcasts. Madsen was weliswaar veroordeeld voor de moord op Kim Wall, maar legde pas een bekentenis af in een vorig jaar uitgezonden documentaire.

In strijd met mensenrechten?

Daarnaast mag vervroegde invrijheidstelling straks pas aan de orde komen nadat de gevangenen tien jaar van hun straf hebben uitgezeten. Nu ligt de grens nog bij twee of vier jaar, afhankelijk van het misdrijf.

Het Deense parlement staat in meerderheid achter het wetsvoorstel. De wet zou al begin volgend jaar van kracht kunnen worden. Verschillende belangenorganisaties onderzoeken of de wet niet in strijd is met het Europese mensenrechtenverdrag, dat ook het recht bevat op bescherming van het privé- en gezinsleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Seks met je bewaker: 'Gevangenen zitten vol hormonen, soms ontstaat een relatie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore