Ga naar de inhoud
'Koude Oorlog-mentaliteit'

Veiligheidspact VS, Australië en VK oogst kritiek van China

De Amerikaanse president Joe Biden met zijn bondgenoten Scott Morrison (links) en Boris Johnson. Beeld © ANP

De Verenigde Staten sluiten een nieuw veiligheidspact met Australië en het Verenigd Koninkrijk. Dat gaat AUKUS heten en is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in het werelddeel Azië-Pacific te garanderen. China verwijt de landen een 'Koude Oorlog-mentaliteit' te hebben.

In een gezamenlijke persconferentie kondigden de leiders van de drie bondgenoten het pact aan. De Chinese ambassade in Washington liet in een reactie weten dat de landen "hun ideologische vooroordelen moeten afschudden".

Gezamenlijk front 

Hoewel China niet bij naam genoemd wordt in de afspraken, vertelden ingewijden eerder al aan nieuwssite Politico dat het initiatief wordt gezien als een manier om een gezamenlijk front te vormen tegen China. Premier Scott Morrison van Australië sprak van een "verbeterd" samenwerkingsverband. 

Australië moet direct gaan profiteren van de nauwere samenwerking. "De eerste taak van dit partnerschap wordt om Australië te helpen met het verwerven van een vloot onderzeeboten met nucleaire aandrijving", zei de Britse premier Boris Johnson. Die sprak over een "nieuw hoofdstuk" in de vriendelijke relatie tussen de landen.

Aanvaring
Lees ook:
Aanvaring tussen Chinese en Amerikaanse diplomaten tijdens topoverleg

De Amerikaanse president Joe Biden zei dat de samenwerking met de Britten en de Australiërs het mogelijk moet maken om "uitdagingen van de 21e eeuw" gezamenlijk aan te pakken. Hij noemde de oprichting van AUKUS een "historische stap" en wees erop dat legers uit de landen al zij aan zij hebben gevochten tijdens twee wereldoorlogen.

Voorsprong behouden 

Bronnen vertelden Politico dat met partnerschap geavanceerde technologieën zullen worden uitgewisseld. Biden bevestigde tijdens zijn speech dat AUKUS ook is bedoeld om te zorgen dat de landen hun voorsprong behouden op militair gebied en bij de ontwikkeling van 'cruciale' technologieën, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie.

G7-landen
Lees ook:
G7-landen komen met gezamenlijk statement tegen China
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.