Tijd met familie

Jaap van Zweden vertrekt als dirigent New York Philharmonic

16 september 2021 01:12
Jaap van Zweden Beeld © Getty Images

De Nederlandse topdirigent Jaap van Zweden verlaat na afloop van het seizoen 2023-2024 het New York Philharmonic. In een interview met The New York Times vertelt Van Zweden, die in 2018 aantrad als chef-dirigent, dat de pandemie ervoor heeft gezorgd dat hij andere prioriteiten stelt in het leven.

Toen Van Zweden in september 2018 begon als dirigent van een van de beste orkesten ter wereld, sprak hij van "een droombaan". De coronapandemie heeft de 60-jarige dirigent nu doen inzien dat hij meer tijd met zijn familie wil doorbrengen.

Nauwelijks thuis 

Aan de Amerikaanse krant vertelt hij dat hij nauwelijks thuis was in de dagen voor de pandemie begon. De keuze om te stoppen is "niet uit frustratie, woede of een moeilijke situatie maar puur en alleen vanuit vrijheid", aldus Van Zweden.

Het orkest keert volgende herfst terug naar zijn vaste locatie, de gerenoveerde David Geffen Hall in New York. Door de renovatie moest het orkest van Van Zweden dit seizoen uitwijken naar verschillende locaties in de stad. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot applaus voor Jaap Van Zweden bij New York Phil

Van Zweden zegt in het interview dat hij het moeilijk vond om tijdens de coronapauze geen dagelijks contact te hebben met zijn orkestleden. Net als veel mensen was hij aangewezen op videovergaderingen.

Gezondheid 

Nadat hij zelf corona opliep, ging hij zich meer op zijn gezondheid richten en verloor hij dertig kilo. Ook bracht hij meer tijd door met zijn familie en richtte hij zich op zijn stichting voor kinderen met autisme. 

"Deze periode heeft me erg veranderd", zegt van Zweden. "Als je een dergelijke intense periode beleeft, veranderd je beeld compleet." Het contract van de Nederlander loopt nog tot 2024, waarna hij zijn baton neerlegt. Het gebeurt zelden dat een dirigent het wereldberoemde gezelschap maar zes jaar lang begeleidt.

Bekijk ook: Dirigent Jaap van Zweden aan de top in New York: 'De druk is groot'

In februari van 2019 bezocht RTL Nieuws Jaap van Zweden, toen die net een jaar chef-dirigent was van het New York Philharmonic.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore