#DoNotTouchMyClothes

Afghaanse vrouwen delen massaal foto's in kleurrijke kleding: 'Boerka is niet onze cultuur'

14 september 2021 12:13 Aangepast: 14 september 2021 16:57
"Dit is hoe een Afghaanse vrouw zich kleedt, dit is onze cultuur", schrijft BBC-journalist Sodaba Haira op Twitter. Beeld © Sodaba Haidare

Afghaanse vrouwen zijn op sociale media een kleurrijke campagne begonnen uit protest tegen de strenge nieuwe kledingvoorschriften van de taliban voor vrouwelijke studenten. "De zwarte boerka heeft nooit deel uitgemaakt van de Afghaanse cultuur."

Nee, het stereotype beeld van de Afghaanse vrouw gehuld in een lang, alles bedekkend zwart gewaad (abaya) en gezichtsbedekkende sluier (nikab) klopt niet, zeggen de vrouwen. Traditionele Afghaanse kleding zit juist vol levendige, heldere kleuren.

Dat is de boodschap die Afghaanse vrouwen over de hele wereld willen meegeven in een zich snel verspreidende campagne met als hashtags #DoNotTouchMyClothes en #AfghanistanCulture. De actie is ontstaan vanwege het decreet van de taliban voor gezichtsbedekkende kleding voor Afghaanse studentes, die voortaan niet meer samen met mannen les mogen krijgen.

De campagne is gestart door dr. Bahar Jalali, een voormalig hoogleraar geschiedenis aan de American University in Afghanistan. "Een van mijn grootste zorgen is dat de identiteit en zelfstandigheid van Afghaanse vrouwen worden aangevallen", zegt zij tegen de Britse omroep BBC.

Jalali plaatste een foto van zichzelf op Twitter in een groene Afghaanse jurk en drong er bij andere Afghaanse vrouwen op aan om die van hen te delen om zo 'het ware gezicht van Afghanistan' te laten zien.

Zij hekelt het beeld dat is ontstaan door een op het oog pro-talibanbijeenkomst van een groep zwart gesluierde studentes op een universiteit in de hoofdstad Kabul. "Dat is niet onze identiteit", aldus Jalali.

Het beeld van de gesluierde studentes in de studiebanken ging de hele wereld over. Het beeld van de gesluierde studentes in de studiebanken ging de hele wereld over.

Een oproep die volop gehoor krijgt. Afghaanse vrouwen uit veel verschillende landen delen op sociale media vol trots hun eigen foto's in traditionele kleding. Velen van hen verlangen meer dan ooit terug naar de tijd dat Afghanistan nog een tolerant land was, zonder oorlog en onderdrukking, die werd ingeluid door de inval van de Sovjet-Unie in december 1979. 

"Ik wil niets liever dan leven in een wereld waarin vrouwen zich veilig en comfortabel voelen bij wat ze ook willen dragen. Onze outfits en lichamen zijn geen manieren om telkens weer politieke strijd over te voeren", schrijft Shaharzad Akbar van de Afghaanse Mensenrechtencommissie AIHRC in een bericht op Twitter.

"Dit is onze authentieke Afghaanse jurk. Afghaanse vrouwen dragen zulke kleurrijke en bescheiden kleding. De zwarte boerka heeft nooit deel uitgemaakt van de Afghaanse cultuur", tweette Spozhmay Maseed, een mensenrechtenactivist uit de Amerikaanse staat Virginia.

En vanuit Australië vat Tamana Nasir de actie goed samen: "Dit is de echte Afghaanse cultuur die de taliban proberen te verbergen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore