'Modern leven werd hem fataal'

'Echte Tarzan' (52) die in 2013 bewoonde wereld ontdekte, overleden

14 september 2021 11:30 Aangepast: 14 september 2021 13:45
Ho Van Lang werd in 2013 uit de jungle gehaald. Beeld © EPA

De man die bekendstaat als de 'real-life Tarzan', omdat hij 40 jaar lang in de Vietnamese jungle heeft geleefd, is overleden. Hij stierf op 52-jarige leeftijd aan kanker.

Ho Van Lang overleed gisteren, ongeveer acht jaar nadat hij en zijn vader Ho Van Thanh waren teruggekeerd naar de bewoonde wereld.

Toen de destijds 82-jarige vader en 41-jarige zoon in 2013 tevoorschijn kwamen uit een woud in Centraal-Vietnam, werden ze wereldnieuws. Ze bleken nauwelijks te kunnen praten.

Ho Van Lang (midden) in 2013, tussen dorpsgenoten. Ho Van Lang (midden) in 2013, tussen dorpsgenoten.

'Dachten dat het oorlog was'

De twee bleken tijdens de Vietnamoorlog in 1972 de bossen ingevlucht te zijn, nadat het dorp waar ze woonden enorme schade had opgelopen door Amerikaanse bombardementen. De moeder van het gezin en twee andere kinderen kwamen daarbij om het leven.

Vier decennia lang wisten de vader en zoon niet dat de oorlog was afgelopen. Al die tijd leidden ze hun leven in de jungle: ze droegen een lendendoek, ze aten bosgroenten en joegen op wilde dieren. Nooit meer zochten ze de buitenwereld op.

In 2013 werd de 82-jarige Ho Van Thanh medisch onderzocht. In 2013 werd de 82-jarige Ho Van Thanh medisch onderzocht.

Tot 2013. Een groep avonturiers ontdekte de twee per toeval in hun boshut, diep in de jungle. De vader bleek ziek en medische verzorging nodig te hebben. Toen besloten ze terug te gaan naar de beschaafde wereld. Ho Van Thanh stierf vier jaar later.

Zijn zoon is dus nu ook overleden, melden diverse media. Op 52-jarige leeftijd, aan de gevolgen van leverkanker. In een verklaring zegt een vriend van de 'real-life Tarzan' dat het moderne leven niet goed is geweest voor zijn gezondheid. 

De boshut waar de man met zijn vader leefde. De boshut waar de man met zijn vader leefde.

Alvara Cerezo, een man met wie Lang een goede vriendschap opbouwde, zegt dat ook het eten van bewerkt voedsel en het drinken van alcohol waarschijnlijk fatale gevolgen heeft gehad. "Het is verdrietig dat hij er niet meer is, maar tegelijkertijd is het ook een bevrijding omdat ik weet dat hij de laatste maanden veel heeft geleden."

Prachtig mens

"Lang was een prachtig mens, hem vergeten zal onmogelijk zijn, ik zal hem elke dag missen."

In 2016 ging Van Lang samen met zijn vriend Cerezo terug naar de plek in het oerwoud waar hij al die jaren had geleefd. Vijf dagen lang verbleven ze daar. "Hij wilde al zijn vaardigheden om te kunnen overleven, aan me laten zien", vertelt Cerezo. Hij schreef er een boek over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore