Alexandre Benalla

Proces begonnen tegen bodyguard Macron die stel in elkaar sloeg

14 september 2021 02:44 Aangepast: 14 september 2021 02:57
Alexandre Benalla verscheen gisteren voor het eerst voor de rechter. Beeld © ANP

In Frankrijk is het proces begonnen tegen Alexandre Benalla, een voormalige bodyguard van de Franse president Emmanuel Macron, die drie jaar geleden een man en vrouw in elkaar sloeg. De zaak veroorzaakte veel ophef, vooral toen Benalla na zijn ontslag diplomatieke paspoorten gebruikte. "Hij moet verantwoording afleggen voor zijn fouten."

De 30-jarige Alexandre Benalla verscheen gisteren voor het eerst voor de rechter in Parijs. Het strafproces zal waarschijnlijk drie weken duren.

Doofpotaffaire

Op 1 mei 2018 sloeg een politieagent in burger hardhandig een man en een vrouw in elkaar tijdens een demonstratie in Parijs. Toen de Franse krant Le Monde ontdekte dat het om Benalla ging die de klappen uitdeelde ontstond een enorme politieke crisis. Hij was een vertrouweling en bodyguard van de Franse president Emmanuel Macron.

Benalla had niet het recht om zich als politieagent voor te doen en daar staan zware straffen op. Macon greep echter niet in, ontsloeg zijn bodyguard niet en probeerde de zaak uit de media te houden. De president kwam daardoor in zwaar weer en er werd een parlementaire onderzoekscommissie in het leven geroepen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos in Franse politiek: 'Positie van Macron wankelt'

Marie-Pierre de La Gontrie, een van de leden van de parlementaire onderzoekscommissie, legt aan Radio France uit waar de zaak tegen Benalla nu over gaat. "Hij staat op persoonlijke titel terecht", vertelt zij. "De komende tijd moet hij verantwoording afleggen voor de fouten die hij heeft gemaakt."

Maximaal zeven jaar gevangenisstraf

Uiteindelijk besloot Macron drie jaar geleden toch om Benalla te ontslaan nadat de zaak aan het licht was gekomen. De bodyguard zou na zijn ontslag echter diplomatieke paspoorten hebben gebruikt. Ook wordt hij verdacht van illegaal vuurwapenbezit en geweldspleging.

"Deze jongen wist telkens misbruik te maken van de macht en kende daarbij geen grenzen", vertelt Gontrie.

Als Benalla schuldig wordt bevonden kan hij maximaal zeven jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 opgelegd krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franse president Macron ontslaat beveiliger die demonstrant aftuigde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore