'Beide kanten uitgedaagd'

Zwarte nikab of fleurige jurk: bestaat 'dé Afghaanse vrouw' eigenlijk wel?

13 september 2021 18:42 Aangepast: 13 september 2021 18:44
Beeld © ANP

Er is veel te doen om vrouwenrechten in Afghanistan nu de taliban de baas zijn. Honderden gesluierde vrouwen gingen de straat op om de radicaalislamitische machthebbers te steunen. Maar op sociale media posten Afghaanse vrouwen juist foto's van zichzelf in kleurige gewaden om te laten zien dat niet iedereen een gesluierd bestaan wil.

Het is een ware kleurenexplosie: Afghaanse vrouwen posten onder de hashtag DoNotTouchMyClothes op Twitter afbeeldingen van zichzelf in traditionele kleding als reactie op een conservatieve demonstratie in Kabul. 

Daar gingen zaterdag honderden vrouwen de straat op in veelal zwarte nikabs en boerka's. De stoet, bewaakt door zwaarbewapende taliban-strijders, betuigde steun aan het regime en prees de nieuwe onderwijsregels aan de universiteit, waar vrouwen voortaan gescheiden van mannen college krijgen.

Hoewel de demonstratie van de gesluierde vrouwen wordt gezien als een door de taliban ingestoken campagne, vindt Pashtana Durrani (23), een activiste voor vrouwenrechten, het juist goed dat zij de straat op zijn gegaan. "Het is goed dat ook deze vrouwen het podium pakken", vertelt Durrani aan de telefoon. "Ook al ben ik het er niet mee eens. Zij moeten zich kunnen laten horen. Als ik daar tegen zou zijn, dan zou ik net zo denken als de taliban."

Beide kanten uitgedaagd

Het tegenprotest op Twitter laat volgens haar zien dat Afghaanse vrouwen nogal van elkaar verschillen. En dat niet de vrouwen in de nikabs, maar ook niet alleen de meer westers ingestelde vrouwen dé vertegenwoordigers zijn van 'de Afghaanse vrouw'. Want die bestaat volgens haar niet. "Het is goed dat beide kanten worden uitgedaagd", zegt Durrani, die vanwege haar activisme voor vrouwenrechten is ondergedoken uit angst voor de nieuwe machthebbers.

Durrani vindt eigenlijk dat de discussie te veel gaat over wat vrouwen onder de taliban nu wel en niet aan mogen hebben. "Het gaat nu alleen maar over de nikab en de hijab. Laten we ons bezighouden met de echte problemen, zoals de humanitaire crisis die in Afghanistan dreigt", zegt zij.

Internationale acceptatie

De taliban vissen met de demonstratie van de gesluierde vrouwen volgens haar vooral naar internationale acceptatie van het regime. "Ze willen laten zien dat zij ook de steun hebben van Afghaanse vrouwen, zodat de hulpgelden terugkomen", zegt Durrrani.

Vorige week waren er juist ook verschillende antitalibandemonstraties, maar die uiteindelijk door het regime uiteen geslagen en verboden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gordijnen scheiden vrouwen nu van mannen op Afghaanse universiteit

Inmiddels zijn de private universiteiten voor het eerst sinds de machtsovername door de taliban weer open. Onder de nieuwe regels moeten vrouwelijke studenten les krijgen van vrouwelijke docenten en gescheiden worden van hun mannelijke mede-studenten.

Zorg om middelbaar onderwijs

Ondanks de beperkingen vindt Durrani het een stap in de goede richting dat vrouwen nu hoger onderwijs kunnen volgen. Tussen 1996 en 2001, toen de islamisten ook aan de macht waren, was dit ondenkbaar.

Zij is nu vooral bezorgd over het middelbaar onderwijs. Hoewel de taliban hebben toegezegd dat meisjes (en jongens) naar de basisschool mogen, is het onduidelijk wat er daarna gebeurt. De middelbare school waar Durrani les gaf is – net als andere middelbare scholen – nog steeds gesloten.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, uitte vandaag felle kritiek op de taliban. Zij stelt vast dat vrouwen in sommige delen van Afghanistan wordt bevolen thuis te blijven en tienermeisjes worden verhinderd om onderwijs te volgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore