Ruzie om voogdij

Kleuter ontvoerd die kabelbaandrama overleefde, Italië doet onderzoek

13 september 2021 13:22 Aangepast: 13 september 2021 13:25
Bij het drama kwamen onder anderen de vader, moeder en het broertje van Eitan (rechts) om het leven. Beeld © EPA/Splash News

Eitan, de 6-jarige jongen die als enige het Italiaanse kabelbaandrama overleefde, is door zijn opa ontvoerd naar Israël. Hij nam de kleuter mee toen hij op bezoek was bij de zus van Eitans vader, die onlangs de voogdij kreeg over de jongen. De Italiaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart.

Eitan is de enige van de 15 inzittenden die het drama met de Italiaanse kabelbaan in mei overleefde. Zijn vader redde waarschijnlijk zijn leven door met zijn eigen lichaam de val van Eitan te breken. De kleuter raakte wel zwaargewond, belandde in coma, maar kwam daar weer bovenop.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eitan (5) enige overlevende kabelbaandrama, verloor ouders, broertje en overgrootouders

In juni werd hij ontslagen uit het ziekenhuis en sindsdien woonde hij bij de zus van zijn vader, een arts die zelf ook twee kinderen heeft. Maar de familie van Eitans moeder is het daar niet mee eens. De jongen zou volgens hen moeten opgroeien in Israël.

Rechtszaak om voogdij

Daarom spanden ze een rechtszaak aan, waarmee ze hoopten de voogdij over Eitan te krijgen. Tot hun grote verdriet verloren ze de zaak en bleef Eitan in Italië.

De vader, moeder en het broertje van Eitan. De vader, moeder en het broertje van Eitan.

De familie uit Israël kreeg wel bezoekrecht. Zo ging de opa van moederskant afgelopen zaterdag langs bij zijn kleinkind. Hij zou hem eventjes meenemen, maar bracht hem daarna niet meer terug. Hij zou Eitan met een privéjet en zijn Israëlische paspoort hebben meegenomen naar Israël.

'Een nieuwe tragedie'

De Italiaanse tante van Eitan heeft aangifte gedaan van ontvoering, en beroept zich op het Haags Kinderontvoeringsverdrag, waarin staat dat een ontvoerd kind zo snel mogelijk moet terugkeren naar het land waaruit hij of zij is meegenomen. Ze noemt het tegenover de Italiaanse krant Corriere della Sera 'een nieuwe tragedie voor Eitan'.

De Israëlische familie van Eitan bevestigt dat hij is aangekomen in Israël, maar ontkent dat hij is ontvoerd. "We hebben Eitan niet ontvoerd, we hebben hem naar huis gebracht", vertelden ze gisteren aan het Israëlische Radio 103FM. Ze beweerden daarnaast dat de ouders van Eitan vóór de crash naar Israël wilden terugkeren.

Bekijk ook: Hulpverlener kabelbaandrama: 'Nooit zo'n vreselijke ramp meegemaakt'

Franco Gazolla was als een van de eerste hulpverleners aanwezig bij het kabelbaandrama. "Ik zag de cabine op de grond liggen, met doden erin en eromheen", vertelde hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore