Vooral in Colombia

Vorig jaar werd een recordaantal milieuactivisten vermoord

13 september 2021 05:28 Aangepast: 13 september 2021 05:36
Ter illustratie. Beeld © ANP

Wereldwijd zijn vorig jaar ruim tweehonderd milieuactivisten vermoord. Volgens de Britse mensenrechtenorganisatie Global Witness werden nooit eerder zoveel actievoerders gedood. "Meestal worden inheemse mensen die hun voorouderlijk land verdedigen het doelwit."

In Colombia kwamen de meeste natuurbeschermers en milieuactivisten om: 65. In Mexico ligt het aantal bevestigde sterfgevallen op 30, daarna volgen de Filipijnen met 29 en Brazilië met 20.

Agressie neemt toe

"2020 was het slechtste jaar tot nu toe. De agressie tegen milieuactivisten en mensenrechtenactivisten is sterk toegenomen", zegt Lourdes Castro van de Colombiaanse organisatie Somos Defensores.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Journalisten in Mexico zijn leven niet zeker, drugskartels voeren aanvallen op

Het werkelijke aantal ligt volgens de mensenrechtenorganisatie waarschijnlijk hoger als gevolg van niet-gemelde of verkeerd weergegeven gevallen, vooral in Afrika. In 2019 werden wereldwijd minimaal 212 milieuactivisten vermoord.

Vooral bosbouw

Achter de gewelddaden zitten vooral bedrijven, boeren en, in sommige gevallen, overheden. Maar ook criminele bendes, paramilitaire groepen en rebellen doden activisten.

Wereldwijd waren de meeste moorden op milieuactivisten gerelateerd aan bosbouw, gevolgd door water- en dambouwprojecten en landbouw, volgens het Global Witness-rapport.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Activisten grijpen kans bij grote evenementen: 'Het is ordeverstoring'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore