1500 kilometer afgelegd

Noord-Korea vuurt (voor het eerst in maanden) raket af

13 september 2021 04:56 Aangepast: 13 september 2021 05:05
Beelden van de raketlancering op Noord-Koreaanse staatsmedia. Beeld © ANP

Noord-Korea heeft afgelopen weekend succesvolle oefeningen uitgevoerd met kruisraketten die 1500 kilometer hebben afgelegd. Het zou volgens Noord-Koreaanse staatsmedia om 'strategische wapens' gaan die als 'effectief afschrikmiddel' ingezet kunnen worden. Het Amerikaanse leger noemt de tests 'een bedreiging' voor de buurlanden.

Noord-Korea voerde zaterdag en zondag tests uit, meldt staatspersbureau KCNA. De kruisraketten raakten doelen in Noord-Koreaanse wateren en de oefeningen waren daarmee succesvol.

Nieuw type wapen

Het is voor het eerst in maanden dat Noord-Korea raketten lanceert. De laatste keer was in maart, toen het land een nieuwe tactische ballistische raket presenteerde. In januari, enkele uren nadat de Amerikaanse president Joe Biden aantrad, deed het ook een test met kruisraketten.

Dit weekend ging het opnieuw om een nieuw wapen, dat volgens KCNA een 'effectief afschrikmiddel' moet zijn. Het zou de slagkracht van 'vijandige militaire troepen' flink kunnen verkleinen, stelt het Noord-Koreaanse leger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is hij ziek of aan het trainen? Kim Jong-un enorm afgevallen

De Verenigde Staten maken zich grote zorgen over de wapenprogramma's van de Noord-Koreanen, die raketten hebben getest die delen van het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken.

"Deze activiteit benadrukt de voortdurende focus van Noord-Korea op de ontwikkeling van zijn militaire programma en de bedreigingen voor zijn buren en de internationale gemeenschap", schreef het Pentagon vandaag in een verklaring. De Verenigde Staten 'blijven de situatie volgen' en 'plegen nauw overleg' met bondgenoten en partners.

Een militaire parade die vorige week in Noord-Korea werd gehouden, ter illustratie. Een militaire parade die vorige week in Noord-Korea werd gehouden, ter illustratie.

Gesprekken liggen stil

De vorige Amerikaanse president Donald Trump sprak daar herhaaldelijk zelf over met dictator Kim Jong-un, die op zijn beurt wil dat de zware sancties tegen zijn regime worden geschrapt. Het overleg leidde niet tot een doorbraak en de gesprekken liggen inmiddels alweer geruime tijd stil.

Het bekendmaken van de tests komt een dag voordat de belangrijkste nucleaire onderhandelaars van de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan elkaar in Tokio ontmoeten om manieren te onderzoeken om de impasse met Noord-Korea te doorbreken.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regime Noord-Korea treedt nog harder op: doodstraf voor soap of muziek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore