Protestlied

Slavernij en homohaat, komiek Rasmus kijkt écht niet naar WK in Qatar

12 september 2021 13:42 Aangepast: 12 september 2021 13:47
Rasmus Wold in zijn satirische video over het WK in Qatar.

De Noorse komiek Rasmus Wold is een groot voetbalfan, maar geen haar op zijn hoofd die eraan denkt het WK in Qatar te gaan kijken. In plaats daarvan wil hij meer mensen bewustmaken over de schending van mensenrechten in het omstreden gastland. Daarom bracht hij een protestvideo uit.

Never mind the slavery, we watch football anyway. Everyone is welcome in Qatar, except when you’re gay. De 30-jarige komiek schuwt niet om het controversiële onderwerp onder de aandacht te brengen. In anderhalve week keken ruim 230.000 mensen naar zijn video, maar Wold hoopt dat nog veel meer mensen zijn video zien. 

''Ik hoop eigenlijk dat mensen er een beetje van schrikken. Dat ze erover gaan praten, waardoor het bewustzijn groeit. Als mensen van de corruptie en slavernij in Qatar weten, besluiten ze misschien ook om niet naar het WK te kijken'', vertelt Wold aan RTL Nieuws.

Duizenden slachtoffers

Hij doelt op nieuws van afgelopen februari. Toen becijferde de Britse krant The Guardian dat ruim 6500 arbeidsmigranten in Qatar om het leven zijn gekomen sinds het land het voetbaltoernooi toegewezen kreeg.

Veel van de slachtoffers stierven door uitputting terwijl ze in de verschroeiende hitte moesten werken aan de bouw van voetbalstadions, hotels en wegen voor het toernooi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vergrootglas op Qatar: wat voor land is het eigenlijk? 'Alles wordt er gecontroleerd'

''Ik ben een enorme voetbalfanaat maar toen ik dat las brak mijn hart'', zegt Wold. ''Mijn liefde voor de sport is sindsdien niet meer hetzelfde. Voetbal is belangrijk, maar niet belangrijker dan mensenlevens.''

De feedback is tot nu toe veelal positief. Toch krijgt Wold ook haat over zich heen gestort vanwege zijn video. ''Ik word een racist genoemd, want sommige mensen denken dat het lied met religie te maken heeft. Dat ik als witte man kritiek heb op mensen van kleur. Maar dat is niet zo, dus ik vat het niet persoonlijk op'', zegt hij.

Weerstand uit Noorwegen

Vanuit Noorwegen is vaker protest tegen Qatar te horen. Zo droegen de spelers van het Noorse elftal tijdens de eerste kwalificatiewedstrijd bij het betreden van het veld een shirt met de tekst 'Mensenrechten, op en buiten het veld'.

Een aantal prominente voetbalclubs drongen aan op een boycot, maar het land stemde uiteindelijk toch tegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noorwegen stemt tegen boycot WK voetbal in Qatar

Wold is blij dat er in zijn land wat meer aandacht is voor de problemen in Qatar. ''Maar ja, T-shirts dragen gaat geen mensenlevens redden. We zijn nog steeds veel te tolerant. Naar mijn mening zouden we een stuk meer moeten eisen van de FIFA en van Qatar.''

'Ze willen wel, maar durven niet'

Het allermooiste zou volgens Wold zijn als een aantal ex-voetbalspelers helpen zijn lied te promoten. ''Zij hebben veel macht, en onder hun volgers zitten veel voetbalfans. Ik heb met een aantal contact gehad. Ze zijn het wel met me eens, maar ze durven zich er niet over uit te laten. Het is een te gevoelig onderwerp. En ze hebben altijd geleerd zich niet te mengen in politieke discussies.''

De afgelopen dagen krijgt zijn video steeds meer aandacht, ook in het buitenland. ''Ik hoop dat het viral gaat. Dat mensen het liedje niet meer uit hun hoofd kunnen krijgen. Zodat iedereen weet wat er allemaal aan de hand is.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore