Johanny Rosario kwam om in Kabul

20 jaar na 9/11 komt de laatste gesneuvelde Amerikaanse marinier thuis

12 september 2021 11:25
Johanny Rosario kwam om het leven bij de aanslag van IS op het vliegveld van Kabul. Beeld © AP

Ze was 5 jaar oud toen de vliegtuigen het World Trade Centrum binnenvlogen. Nu, 20 jaar later, is ze één van de laatste slachtoffers van de war on terror die toen in gang werd gezet. Johanny Rosario kwam om het leven bij de aanslag op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dit weekend kwam haar kist aan in haar geboorteplaats. "Ze was als de zon."

Gisteren herdachten de Amerikanen de bijna 3000 doden die vielen tijdens de aanslagen op 11 september. In kleinere kring werd gisteren stil gestaan bij de dood van de 25-jarige Johanny.

De kist met daarin de sergeant keerde gisteren, in een zwarte rouwwagen en begeleid door een politie-escorte, terug naar haar geboorteplaats Lawrence in Massachusetts. Enkele honderden mensen kwamen samen in de buurt van het het uitvaartcentrum. 

Bewoners kijken naar de begrafenisstoet voor Johanny Rosario. Bewoners kijken naar de begrafenisstoet voor Johanny Rosario.

Screenen van evacués

Johanny was een van de 13 Amerikaanse militairen die omkwamen bij de zelfmoordaanslag op 26 augustus buiten het Hamid Karzai International Airport. Ze hielp bij het screenen van evacués bij een controlepost bij de Abbey Gate van de luchthaven toen de bom ontplofte. 

Bij de aanval kwamen ook tientallen Afghanen om het leven. Vier dagen later verlieten de laatste Amerikaanse troepen Afghanistan.

'Ze was als de zon'

Johanny ging kort na haar middelbare schooldiploma in 2014 in dienst bij de 5th Marine Expeditionary Brigade. In augustus werd ze voor de tweede keer uitgezonden naar Afghanistan. Ze had zich vrijwillig aangemeld voor een speciaal vrouwenteam. 

Ze was vrouwen en kinderen aan het screenen bij Abbey Gate toen de aanslag plaatsvond. "Johanny wilde altijd voor anderen zorgen. Ze was als de zon", zegt een oud-lerares tegen de Washington Post.

Een vriendin vertelt dat ze beiden van Dominicaanse afkomst waren en de droom hadden om hun families en medeburgers trots te maken. Ze benadrukte de vriendelijkheid van Johanny en de bereidheid om anderen te helpen. "Ze straalde positiviteit uit in alles wat ze deed, als een zonnestraal. Ze was een mooi persoon van binnen en van buiten", zegt een vriend van haar middelbare school.

Het Amerikaanse leger gaf van de omgekomen militairen deze foto's vrij:

Nicole Gee

Onder de doden ook Nicole Gee (23). Zij plaatste vlak voor haar overlijden een foto op Instagram waarin ze een baby wiegt. Gee schreef bij de foto's die ze op social media plaatste: "I love my job".

Een vriendin schreef op Twitter: "Ze blies haar laatste adem uit terwijl ze deed wat ze het liefste deed: mensen helpen."

De laatste foto die Nicole Gee postte. 'I love my job', schreef ze erbij. De laatste foto die Nicole Gee postte. 'I love my job', schreef ze erbij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore