Ook down under

Op Tinder om een huis te kunnen kopen: woningnood in Nieuw-Zeeland

13 september 2021 13:30 Aangepast: 13 september 2021 13:51
De Poolse Przemek (33) vond op originele wijze iemand om een huis mee te kopen. Beeld © Privébeeld

Woningnood en onbetaalbare huizen? Daar kunnen ze in Nieuw-Zeeland over meepraten. Een gemiddelde woning kost er omgerekend 545.000 euro en om een hypotheek te kunnen krijgen moet je 20 procent eigen geld meenemen. Het gevolg? Inwoners zoeken op originele manieren naar iemand om de hypotheek mee te delen. Zoals op Tinder.

"Alleen maar op zoek naar iemand om een huis mee te kopen, verder niets serieus."

"De bank zei dat ik een partner nodig heb om een hypotheek te krijgen."

Het zijn twee voorbeelden van Nieuw-Zeelandse inwoners die via Tinder op zoek zijn gegaan naar iemand om een voor hen onbetaalbare hypotheek mee te delen. Volgens de datingapp verdubbelde het aantal Tinderprofielen waarin gezocht wordt naar een 'hypotheekmaatje' in het afgelopen jaar, schreven Nieuw-Zeelandse media vorige week.

Gisteren werd er in Amsterdam door duizenden mensen gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de wooncrisis. Een tekort aan (betaalbare) woningen en machtige huisjesmelkers zorgen er in Nederland voor dat het voor starters haast onmogelijk is om een eerste huis te kopen:

Het Westerpark in Amsterdam stond gisteren vol met ruim 15.000 demonstranten. Het protest was bedoeld om aandacht te vragen voor de wooncrisis. "Ik kan nergens heen, er is gewoon geen plek."

Maar ook aan de andere kant van de wereld is de nood dus hoog. Wat het voor starters in Nieuw-Zeeland extra ingewikkeld maakt, is dat banken van kopers eisen dat ze 20 procent eigen geld meenemen.

Omdat de gemiddelde prijs van een huis bijna één miljoen dollar is, heb je 200.000 dollar (120.000 euro) spaargeld nodig om überhaupt kans te maken op een woning.

Goed inkomen en veel spaargeld

"Na een bezoek aan een hypotheekadviseur realiseerde ik me al snel dat ik hier in mijn eentje nooit een huis zou kunnen kopen", vertelt de 33-jarige Poolse Przemek Czaicki, die al ruim vier jaar in Queenstown woont, op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Hij werkt als dakdekker, heeft een goed inkomen en veel spaargeld, maar zonder partner is het niet te doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Forse kritiek op lockdown, maar Nieuw-Zeeland geeft nog niet op

545.000 euro voor een woning

In de afgelopen twaalf maanden stegen de Nieuw-Zeelandse gemiddelde huizenprijzen met 22 procent naar een duizelingwekkende 906.000 dollar (545.000 euro). In populaire plaatsen als Auckland en Queenstown kosten huizen gemiddeld 1,3 miljoen dollar (bijna 800.000 euro).

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die wereldwijd economieën met elkaar vergelijkt, noemde de Nieuw-Zeelandse huizenmarkt eerder dit jaar al 'de minst betaalbare ter wereld'. Nergens anders zijn de prijzen zo hoog vergeleken met het gemiddelde inkomen van inwoners.

Een rapporteur van de Verenigde Naties verklaarde de huizencrisis in Nieuw-Zeeland vorig jaar officieel tot 'een mensenrechtencrisis' en 'een donkere schaduw die over het land hangt'.

"Toevallig kwam ik in contact met een timmerman die ook op zoek was naar een betaalbare woning, maar er in zijn eentje ook niet tussenkwam", zegt Czaicki. De twee, die elkaar nauwelijks kenden, besloten een stuk land te kopen. Daar was haast bij, want op ieder beschikbare kavel reageerden tientallen mensen. Uiteindelijk wisten ze een stuk grond in de buurt van Queenstown te bemachtigen. 

Kosten besparen

Inmiddels zijn de bouwplannen bijna klaar en kunnen Czaicki en zijn 'zakenpartner' binnenkort beginnen met bouwen. Om kosten te besparen willen ze veel zelf doen aan het huis waar ze samen hopen te gaan wonen. 

De Poolse Przemek (33) vond op originele wijze iemand om een huis mee te kopen. De Poolse Przemek (33) vond op originele wijze iemand om een huis mee te kopen.

"Tuurlijk zijn de hoge prijzen frustrerend", zegt Czaicki. "In Polen kan ik een mooi appartement kopen voor een fractie van het bedrag dat ik hier betaal, maar mijn leven is hier. Tot vorig jaar had ik plannen om een grote reis te maken, daar spaarde ik voor. De coronacrisis heeft alles veranderd, nu investeer ik liever in een huis."

Risico nemen

Of hij zich geen zorgen maakt over het bouwen van en het leven in een huis met iemand die hij nauwelijks kent? "Misschien ben ik een beetje naïef", zegt Czaicki. "Maar in Polen zeggen we: 'Zij die geen risico's nemen, drinken geen champagne.'"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te weinig huizen, te hoge huren, te veel macht huisjesmelkers: hier draait het woonprotest om

'Ongekende vraag door coronacrisis'

Hadley van Schaik (27), makelaar bij Sotheby's in Queenstown, heeft de vraag naar huizen door de coronacrisis ongekend zien stijgen. "We zijn door de eliminatiestrategie van het coronavirus een veilige haven geworden en veel Nieuw-Zeelanders die als expats in Londen of Azië werkten zijn de afgelopen maanden thuisgekomen. Zij hebben allemaal een huis nodig", vertelt hij.

Van Schaik ziet dat starters er zonder financiële hulp van ouders onmogelijk tussenkomen op de woningmarkt. "200.000 dollar sparen is heel lastig, vooral omdat het leven in Nieuw-Zeeland relatief duur is", legt Van Schaik uit.

Huizenbezitters hebben door de stijgende prijzen alsmaar hogere verwachtingen, merkt de makelaar. "Telkens als er weer een nieuw record verbroken wordt, denkt de hele buurt dat hun huis ook fors in waarde is gestegen."

Uit overheidsdata blijkt dat 60 procent van de Nieuw-Zeelanders niet in staat is om de eigen woning op dit moment opnieuw te kopen. "Het baart mij zorgen dat een steeds groter deel van de bevolking geen huis kan kopen als de prijzen zo blijven stijgen", zegt Van Schaik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore