Meer geheime stukken volgen

FBI geeft eerste geheime document aanslag 11 september vrij

12 september 2021 08:37
Brandweermannen op 11 september Beeld © EPA

De FBI heeft in opdracht van Joe Biden een eerste document vrijgegeven over de aanslagen op 11 september 2001. Nieuwszender CNN meldt dat er waarschijnlijk snel meer geheime stukken openbaar worden gemaakt. De documenten gaan over het onderzoek naar de aanslagen en het vermoeden van steun door de Saudische regering.

De Amerikaanse president Joe Biden meldde ruim een week geleden al van plan te zijn documenten over de aanslagen naar buiten te brengen en nu is het zo ver. 

In het stuk, dat uit 2016 stamt en 16 pagina's telt, staan volgens CNN details over FBI-onderzoek naar de vermeende steun die een Saudische medewerker van het consulaat en een vermoedelijke Saudische geheim agent in Los Angeles hebben verleend aan ten minste twee van de mannen die op 11 september 2001 vliegtuigen hebben gekaapt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van moslimangst tot antiterreurwet: hoe 9/11 ook Nederland raakte

Het document beschrijft meerdere connecties en getuigenverklaringen die de politiedienst doet vermoeden dat Omar al-Bayoumi, die naar eigen zeggen gewoon een Saudische student in Los Angeles was, een medewerker was van de inlichtingendienst van Saudi-Arabië.

In het stuk staat dat de man nauw betrokken was bij het verstrekken van 'reisbijstand, onderdak en financiering' om de kapers te helpen. Hijzelf en Saudi-Arabië hebben dit altijd ontkend. 

'Tijd om verantwoordelijkheid te nemen'

Bij nabestaanden van de aanslagen op 11 september bestaat al langer het vermoeden dat Saudi-Arabië terroristengroep al-Qaeda heeft geholpen. Een organisatie van nabestaanden en slachtoffers van 9/11 zegt in een reactie dat alle twijfels nu weg zijn.

"Nu worden de geheimen van de Saudi's aan het licht gebracht en is het de hoogste tijd voor het koninkrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de rol die zijn ambtenaren hebben gespeeld bij het vermoorden van duizenden mensen op Amerikaanse bodem."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

New York rouwt in stilte

20 jaar geleden 

Het was gisteren 20 jaar geleden dat bij verschillende aanslagen 2977 mensen om het leven kwamen. Biden heeft tijdens de verkiezingen belooft om meer transparantie te bieden over wat er die dag en erna precies is gebeurd. Volgens de Amerikaanse president komt hij met deze stap zijn verkiezingsbelofte na. 

Biden heeft ter nagedachtenis van de aanslagen opgeroepen tot nationale eenheid. In een videoboodschap zei hij dat de 'centrale les van 11 september' is dat juist in tijden van tegenspoed 'eenheid onze grootste kracht is'. "Eenheid betekent niet dat we hetzelfde moeten geloven. We moeten een fundamenteel respect en vertrouwen hebben in elkaar en in deze natie."

Hieronder is de boodschap van Biden te bekijken:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore