Geveild als NFT

Te koop: de allereerste emoticons :-) en :-(

11 september 2021 10:15 Aangepast: 11 september 2021 10:25
Professor Scott E. Fahlman. Beeld © Heritage Auctions

Een dubbele punt, een minnetje en een haakje. In 1982 maakte computerwetenschapper Scott Fahlman zo de eerste emoticons. Hij biedt ze nu te koop aan op een online veiling in de Verenigde Staten, in de vorm een non-fungible token (NFT).

Veilinghuis Heritage Auctions meldt dat de emoticons als NFT worden verkocht, dat is een digitaal, niet-inwisselbaar en onvervangbaar eigendomscertificaat. De koper krijgt er ook twee essays van de bedenker bij. 

In een van die essays schrijft Fahlman dat de emoticons 'de eerste stappen naar een nieuw soort universele taal' vertegenwoordigen. Het startbod was 1000 dollar. Bieden kan tot en met 23 september.

Scott Fahlman, professor computerwetenschappen aan de Amerikaanse Carnegie Mellon University, gebruikte de emoticons op 19 september 1982 voor het eerst. Zie de foto hierboven. De emoticon :-) moest een grap aanduiden en :-( stond voor 'ik ben serieus'. Inmiddels worden ze vooral gebruikt om te laten zien of je blij of niet blij bent.

Miljoenen euro's

Er worden steeds meer digitale objecten als NFT's verkocht, bijvoorbeeld de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey en de broncode voor het wereldwijde web eerder dit jaar. Die leverden allebei miljoenen euro's op. De tweet en broncode staan nog steeds online en zijn vrij toegankelijk, maar de originele objecten hebben een nieuwe eigenaar.

Bekijk ook: Hoe verkoop je je eigen foto's, video's of kunst als NFT?

Met NFT kan iedereen online kunst verkopen. Merijn Doggen van Bright legt uit hoe dat werkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore