Aangeklaagd door vrouw

Prins Andrew gedagvaard, misbruikzaak begint maandag

11 september 2021 07:24 Aangepast: 11 september 2021 07:25
De beruchte foto met prins Andrew en Virginia Roberts, genomen in 2001 in het huis van de vrouw van Epstein.

De Britse prins Andrew heeft een dagvaarding overhandigd gekregen. De tweede zoon van de Britse koningin Elizabeth wordt in New York aangeklaagd door de 38-jarige Virginia Roberts Giuffre.

De vrouw zegt op jonge leeftijd seksslavin te zijn geweest voor Jeffrey Epstein. Ze begint een rechtszaak tegen de Britse prins vanwege misbruik dat twintig jaar geleden zou hebben plaatsgevonden. Giuffre zegt dat ze op 17-jarige leeftijd is misbruikt door de prins.

Het slachtoffer spande de zaak aan bij een rechtbank in New York. Het is niet voor het eerst dat ze prins Andrew beschuldigt, eerder zei ze ook al dat ze naar bed moest met de prins. Het kwam echter nooit eerder tot een officiële aanklacht.

Bekijk ook: 'I moest Andrew tevreden houden'

"Dit is geen ranzig seksverhaal, dit is mensenhandel", zei Virginia Roberts twee jaar geleden tegen de BBC.

Andrew zou in 2001 te gast zijn geweest bij de omstreden zakenman Jeffrey Epstein. De eerste zitting in de zaak moet komende maandag plaatsvinden.

Advocaat David Boies heeft verklaard dat herhaaldelijk is geprobeerd om Andrew (61) te dagvaarden namens zijn cliënt Giuffre. Er zouden medewerkers naar het huis van de prins zijn gegaan, maar die weigerde volgens Britse media ze binnen te laten. Uit rechtbankdocumenten bleek gisteren dat de dagvaarding op 27 augustus bij hem thuis in Windsor is afgeleverd.

Op Balmoral

De prins zou deze week zijn intrek hebben genomen op het koninklijke landgoed Balmoral in Schotland. Tabloid The Sun concludeerde dat Andrew onderdook vanwege de rechtszaak in New York en gaf hem de bijnaam 'Runaway Prince', de vluchtende prins. Een woordvoerder van de prins wilde niet reageren op die berichtgeving.

Andrew, die de beschuldigingen heeft tegengesproken, wordt niet strafrechtelijk vervolgd door de Amerikaanse justitie. Giuffre stapte zelf naar de rechter en eist een schadevergoeding van de prins. "Ik houd prins Andrew verantwoordelijk voor wat hij me heeft aangedaan", zei ze vorige maand in een verklaring. "Machtige en rijke mensen kunnen ook verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden."

Misbruikschandaal Epstein

Epstein werd in 2019 gearresteerd op verdenking van kindermisbruik en mensenhandel. Onder zijn slachtoffers waren tientallen minderjarige meisjes. Streamingdienst Netflix maakte in 2020 een veelbesproken documentaire over het misbruikschandaal.

Twee jaar geleden kwam hij door zelfmoord om het leven in zijn cel, nadat hij eerder al eens gewond in zijn cel was gevonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore