20 jaar na aanslagen

President Biden in 9/11-boodschap: 'Eenheid is onze grote kracht'

11 september 2021 06:46 Aangepast: 11 september 2021 07:24
De 'Tribute in Light': ter nagedachtenis aan de aanslagen op de Twin Towers. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een videoboodschap opgeroepen tot nationale eenheid. Biden had de boodschap ingesproken ter gelegenheid van de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001, die vandaag twintig jaar geleden gebeurden.

Er kwamen 2977 mensen om het leven bij de aanslagen. "In de dagen die volgden op 11 september 2001 zagen we overal heldenmoed, op verwachte en onverwachte plaatsen", zei Biden in zijn boodschap. "We zagen ook iets dat maar al te zeldzaam was: een echt gevoel van nationale eenheid."

De 'centrale les van 11 september' is volgens Biden dat juist in tijden van tegenspoed 'eenheid onze grootste kracht is'. Vervolgens bracht hij een nuance aan: "Eenheid betekent niet dat we hetzelfde moeten geloven. We moeten een fundamenteel respect en vertrouwen hebben in elkaar en in deze natie."

Hieronder is de boodschap van Biden te bekijken:

Ook stond Biden stil bij de 'duistere krachten van de menselijke natuur' die in 2001 na de aanslagen boven kwamen drijven. Hij sprak over 'angst en woede, wrok en geweld tegen moslim-Amerikanen'. Dergelijke sentimenten hadden volgens hem de Amerikaanse eenheid 'gebogen, maar niet verbroken'.

Bidens oproep tot eenheid komt op een moment van grote politieke verdeeldheid in de Verenigde Staten, onder meer over de aanpak van de Covid-pandemie, het kiessysteem en abortus.

Miniatuurvoorbeeld
Column Erik Mouthaan:

New York rouwt in stilte

Twintig jaar geleden vlogen terroristen met gekaapte passagiersvliegtuigen in op het World Trade Center in New York en het Pentagon bij Washington. Ook in het dorp Shanksville stortte een gekaapt vliegtuig neer. Dat gebeurde toen inzittenden de terroristen aan boord probeerden te overmeesteren. Dit toestel was vermoedelijk onderweg naar het Witte Huis of het parlementsgebouw in Washington.

President Joe Biden en first lady Jill zijn bij de herdenkingen op de drie rampplekken. Vicepresident Kamala Harris en haar man Douglas Emhoff gaan naar een andere bijeenkomst in Shanksville dan het presidentiële echtpaar. De vier zien elkaar later bij het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Bekijk ook: Beelden 9/11 maken zelfs na twintig jaar nog indruk

Een overzicht van de gebeurtenissen op die elfde september en de dagen die volgden.

Amerikaanse presidenten bezoeken niet elk jaar drie herdenkingslocaties op 11 september. Biden legt dezelfde route af als de toenmalige president Barack Obama in 2011, tien jaar na de aanslagen. Obama is nu ook bij de herdenking in New York. Oud-president Donald Trump gaat voor zover bekend niet naar een herdenking.

Taliban weer aan de macht

De herdenkingen vinden dit jaar plaats kort nadat de Verenigde Staten Afghanistan hebben verlaten. Het Amerikaanse leger viel dat land bijna twintig jaar geleden binnen omdat de extremistische taliban, de toenmalige machthebbers, onderdak boden aan de groepering die achter de 11 september-aanslagen zat, al-Qaeda.

De taliban werden verdreven maar kwamen vorige maand weer aan de macht, enkele weken voor het vertrek van de Amerikanen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van moslimangst tot antiterreurwet: hoe 9/11 ook Nederland raakte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore