Nieuwe beelden van leider

Is hij ziek of aan het trainen? Kim Jong-un enorm afgevallen

10 september 2021 16:10 Aangepast: 10 september 2021 16:40
Links een foto van Kim Jong-un uit 2020, rechts een foto van deze week Beeld © EPA

Je kent hem bijna niet meer terug. Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea, liet zich deze week na lange tijd weer eens zien. Hij verscheen op de militaire parade van zijn land en daar werd duidelijk dat Kim aardig wat jasjes heeft uitgedaan. Zijn enorme gewichtsverlies is voer voor geruchten over zijn gezondheid.

Er wordt al lange tijd gesproken over de gezondheidstoestand van de lange tijd zwaarlijvige Kim Jong-un. Vanuit Zuid-Korea kwamen er vorig jaar zelfs berichten dat hij was overleden.

Dat bleek al snel niet te kloppen, maar zijn gewichtsverlies van de afgelopen maanden is op z'n minst opmerkelijk te noemen.

Wilde theorieën

Ook op de streng gecensureerde Noord-Koreaanse staatstelevisie werd kort vermeld dat de leider flink was afgevallen. Maar waarom, dat werd niet bekendgemaakt.

Sommigen beweren dat Kim juist door gezondheidsproblemen zoveel is afgevallen. Anderen stellen dat hij een maagverkleining heeft gehad of dat hij gewoon fit wil worden. Wat het precies is, blijft speculeren. 

Ook wordt er gesproken over 'solidariteit met het volk'. Noord-Korea kampt als gevolg van de coronacrisis met een enorme hongersnood. Een inwoner van de hoofdstad Pyongyang heeft aan de Britse zender SkyNews laten weten dat de beelden van Kim Jong-un mensen door het hele land 'van streek' zou hebben gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore