Ouders geschokt

Ophef op Curaçao: scholieren naakt op drugs gecontroleerd

10 september 2021 06:49 Aangepast: 10 september 2021 06:50
De betreffende middelbare school in Willemstad. Beeld © Google Streetview

Op Curaçao is commotie ontstaan over een politiecontrole op een middelbare school in Willemstad, afgelopen dinsdag. Daarbij moesten minderjarige jongens en meisjes zich uitkleden en naakt bukken in aanwezigheid van agenten en docenten.

Geschrokken ouders en leerlingen van Marnix Cas Cora, de school waar de controle plaatsvond, trokken aan de bel. Ze klaagden via social media en in lokale media over de vernederende behandeling.

School dicht

"Iedereen onderging de controle", vertelt een leerling. "Ze namen ons twee aan twee mee naar de docentenkamer. Pas daar kregen we te horen wat er zou gaan gebeuren."

De zaak is hoogopgelopen op het eiland. De school blijft vanwege de ophef tot en met het weekend dicht. Het Openbaar Ministerie op Curaçao stelt een onderzoek in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1325 kilo drugs onderschept bij Curaçao, 12 aanhoudingen

Enkele agenten die de controle hebben uitgevoerd zijn verplicht met vakantie gestuurd. Zeker één docent is geschorst. Er is inmiddels aan docenten, leerlingen en ouders nazorg geboden.

Minister-president Gilmar Pisas heeft inmiddels met docenten van de school gesproken. Volgens hem is duidelijk dat de politiecontrole veel te ver ging en hij kondigde al aan dat onderzocht wordt wat er mis is gegaan. Hij begrijpt dat leerlingen en ouders hierdoor geschokt zijn.

Controles op scholen

Op Curaçao wordt vaker op scholen gecontroleerd of leerlingen drugs of wapens bij zich hebben. Het laten uitkleden van leerlingen is echter niet gebruikelijk en volgens sommige advocaten is dat ook alleen toegestaan als er zware vermoedens zijn van het bezit van drugs of wapens.

Dat was afgelopen dinsdag niet het geval. Volgens leerlingen was er ook sprake van een intimiderende houding van agenten.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore