'Bizar en extreem'

Regering VS klaagt Texas aan om nieuwe, ultrastrenge abortuswet

09 september 2021 22:16 Aangepast: 09 september 2021 22:24
Een protest eerder deze maand in Austin (Texas) tegen de strenge abortuswet. Beeld © Zuma Press

De Amerikaanse regering heeft een rechtszaak aangespannen tegen Texas vanwege de nieuwe, ultrastrenge abortuswetgeving die vorige week in de conservatieve staat van kracht is geworden. "De wet is duidelijk ongrondwettig," zei minister van Justitie Merrick Garland op een persconferentie.

President Joe Biden heeft de 'bizarre en extreme' wet in Texas eerder al sterk veroordeeld. Hij zei dat zijn regering zoekt naar mogelijkheden om Texaanse vrouwen toegang te laten krijgen tot veilige en legale abortus.

24ste week

Naar schatting 85 procent van de Texaanse vrouwen die hun zwangerschap willen laten beëindigen, zou dat niet meer in Texas kunnen doen. Een staat mag geen enkele vrouw dat recht ontzeggen voordat de baby levensvatbaar is, beargumenteert Garland. Dat is ongeveer de 24ste zwangerschapsweek, heeft het Hooggerechtshof in 1973 vastgesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Abortus al na 6 weken strafbaar in Texas, verklikker krijgt 10.000 dollar beloning

Garland wil van een rechter horen dat de wet ongeldig is, hoewel het Hooggerechtshof een week geleden een verzoek van belangenorganisaties om de Texaanse wet te blokkeren nipt verwierp. "Het ministerie van Justitie heeft de plicht de grondwet van de Verenigde Staten te verdedigen en de rechtsstaat overeind te houden", aldus de minister.

10.000 dollar bonus

Vrouwen in Texas mogen sinds vorige week hun zwangerschap na zes weken niet meer laten beëindigen en iedereen kan een vrouw of abortuskliniek aanklagen als die de wet overtreedt. Diegene krijgt een bonus van 10.000 dollar bij een veroordeling. Andere staten die een soortgelijke wet willen invoeren, kunnen ook rekenen op juridische procedures, waarschuwde minister Garland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uber gaat juridische kosten 'abortuschauffeurs' in Texas betalen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore