Uit militaire adviesraden

Ontslag Trump-medestanders door Biden 'komt over als politieke zuivering'

09 september 2021 21:52 Aangepast: 09 september 2021 22:13
Kellyanne Conway was jarenlang de belangrijkste vertrouweling van Trump. Beeld © Getty Images

Ze waren belangrijke medestanders van de vorige Amerikaanse president. Trumps persoonlijke adviseur Kellyanne Conway, perswoordvoerder Sean Spicer en Nationaal Veiligheidscoordinaror Herbert McMaster. Nog altijd hebben ze openbare functies. De huidige president Biden wil dat ze worden ontslagen.

Ze piekeren er overigens niet over om zelf op te stappen. "President Biden, ik stap niet op. Maar jij zou dat wel moeten doen", twittert Kellyanne Conway.

In een begeleidende brief schrijft ze te begrijpen dat Biden zo de aandacht probeert af te leiden van de door hem zelf veroorzaakte crises, zoals de 'stijgende coronabesmettingen, tegenvallende werkgelegenheidscijfers en de chaotische en dodelijke terugtocht uit Afghanistan'.

Oud-perswoordvoerder Sean Spicer zegt dat Biden zijn aandacht beter kan besteden aan de 'Amerikanen die door hem zijn achtergelaten in Afghanistan'. Hij zegt naar de rechter te stappen om zijn ontslag te voorkomen. McMaster heeft nog niet publiekelijk gereageerd.

Overigens zijn er in totaal achttien door Trump benoemde medewerkers die een brief hebben gekregen met een ultimatum; opstappen of ontslagen worden. Een aantal heeft al aangegeven niet op te stappen. De drie die we noemen zijn veruit het bekendst.

Trumps eerste perswoordvoerder Sean Spicer. Trumps eerste perswoordvoerder Sean Spicer.

Woordvoerder Spicer hield bij de inauguratie van Trump vol dat er meer mensen waren dan bij die van Obama.

Conway werd bekend als de vertrouweling van Trump die hem jarenlang te vuur en te zwaard verdedigde. Tot haar gezin er bijna aan onderdoor ging. Haar man en dochter waren fel tegen Trump. Ze nam uiteindelijk ontslag als adviseur.

Allemaal zijn ze in Trumps laatste maand benoemd in adviesraden van militaire academies, bij de landmacht (McMaster, West Point), de luchtmacht (Conway) en de marine (Spicer). De adviesraden zien toe op allerlei zaken, zoals de kwaliteit van de opleiding en het sociale klimaat op de academies. 

Adviseur Kellyanne Conway werd gezien als de machtigste vrouw in het Witte Huis. Adviseur Kellyanne Conway werd gezien als de machtigste vrouw in het Witte Huis.

Biden wil dus snel af van de Trump-getrouwen. Correspondent Erik Mouthaan: "Dit is toch wel opvallend en het komt over als een politieke zuivering. De bekende koppen van de Trump-regering worden verwijderd uit, overigens nou ook weer niet zo heel belangrijke banen."

Erebaantjes

Mouthaan vervolgt: "Het gebeurt vaker dat presidenten medestanders benoemen in soort van erebaantjes. Hier gaat het dan om adviesraden van militaire opleidingsinstellingen. Die mensen zijn benoemd voor drie jaar. Het is opvallend dat het Witte Huis ze die periode niet laat afmaken."

Biden zelf hebben we er niet over gehoord. Zijn woordvoerder Jen Psaki heeft gezegd dat het de taak van de president is te zorgen dat overal gekwalificeerde mensen werken. Die in lijn zijn met de 'waarden van deze regering'.

Rechts Herbert McMaster, vanaf 2017 de Nationaal Veiligheidsadviseur van Trump. Rechts Herbert McMaster, vanaf 2017 de Nationaal Veiligheidsadviseur van Trump.

Erik Mouthaan: "Natuurlijk kun je zeggen: wat doet Kellyanne Conway bij een militaire academie? Daar heeft ze geen enkele ervaring mee. Maar McMaster bijvoorbeeld, die heeft juist een enorme staat van dienst in het leger en is dus juist een heel logische keuze. Biden wil af van de restanten van Trumps Witte Huis, en dat geeft aan hoe verbitterd de verhoudingen nog zijn."

Geen Trump-gedachtengoed

Het is in de VS gebruikelijk dat nieuwe presidenten de medewerkers van de oude vervangen. "Nieuwe president willen dat er overal mensen zitten die zijn beleid omarmen. Nu gaat het in dit geval om misschien iets minder belangrijke instanties. Maar vergis je niet, ook op die militaire opleidingen woedden discussies over bijvoorbeeld rassenverhoudingen in het land. Biden denkt daar heel anders over en wil kennelijk geen Trump-gedachtengoed daar", aldus Mouthaan.

Trump zelf heeft zich niet uitgelaten over het aangezegde ontslag van zijn oud-medewerkers. De voormalige president krijgt op zijn beurt veel kritiek. Veel mensen vinden het ongepast dat hij zaterdagavond tegen betaling commentaar gaat leveren bij een bokswedstrijd. Het is dan 11 september, die dag worden de aanslagen van twintig jaar geleden herdacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore