Nieuwe correspondent RTL Nieuws

China is trots op zijn corona-aanpak, maar het succes heeft een prijs

10 september 2021 12:05 Aangepast: 10 september 2021 12:10
Roland Smid in zijn standplaats Shanghai. Beeld © RTL Nieuws

Roland Smid is de nieuwe correspondent van RTL Nieuws in China. Hij maakte de covid-epidemie in China vanaf het begin mee. Hij ziet China aan zelfvertrouwen winnen dankzij de succesvolle aanpak van de overheid. Maar hij ziet ook de keerzijde van 'zero-covid', beschrijft hij in zijn eerste artikel.

"Je bent zeker wel blij dat je nu in China woont? Europa is maar gevaarlijk, met al die nieuwe besmettingen. Dat soort teksten slingeren mijn Chinese vrienden en kennissen in Shanghai regelmatig naar mijn hoofd. Iedere Chinees die ik ken, is trots op het coronabeleid van dit land. Het is streng maar het is ook succesvol. Ze snappen niet waarom rijke, westerse landen als Nederland nog steeds grote aantallen besmettingen noteren.

Ik geef meestal maar een compliment. Ja, wat China doet is knap. Er wonen anderhalf miljard mensen op een kluitje en toch is covid-19 - inclusief de deltavariant - er zo goed als platgeslagen. Wat in Europa niet lukt, lukt ze hier wel. Een compliment doet het natuurlijk altijd goed, maar de Chinees van nu vindt het ook dik verdiend. Je kunt rustig stellen dat het nationale zelfvertrouwen in China in de laatste anderhalf jaar is gegroeid."

Nieuwe correspondent

Roland Smid woont sinds 2018 in Shanghai, werkte eerder aan de universiteit en in de communicatiesector en studeerde journalistiek in Zwolle en Madrid. Vanuit de miljoenenstad gaat hij als correspondent aan de slag voor RTL Nieuws.

Op de hoogte blijven van het nieuws uit China? Volg Roland op Twitter of op Instagram.

"Wie had dat verwacht na Wuhan? Na de angstaanjagende beelden van een spookstad, waar mensen zomaar ineens omvielen als gevolg van een nieuw virus. Waar ogenschijnlijk iets verschrikkelijks was uitgebroken. Maar Wuhan kreeg covid-19 snel onder controle. En niet veel later was het hele land er weer bovenop. Lockdowns werden opgeheven, de economie kwam weer op stoom en Chinezen durfden er weer op uit.

In een mum van tijd werden er apps en allerlei andere wapens tegen corona in stelling gebracht. Nauwkeurige contact tracing. Eigen Chinese vaccins. Een groot deel van de bevolking liet zich snel inenten. China was een van de weinige landen waar een zogenaamd 'zero-covid' beleid zijn naam waarmaakte."

In China is corona verleden tijd In China is corona verleden tijd

"Maar het succes had en heeft een prijs. Al anderhalf jaar komt niemand het land meer in, toeristen niet en studenten niet. Voor buitenlanders die in China werken staat de poort op een kier, maar je moet rechtstreeks vliegen zonder een tussenstop en dan ben je vanuit Nederland zomaar 5000 euro kwijt aan je ticket.

Wie erin mag, moet twee weken in quarantaine in een hotel, waar je dagelijks bezoek krijgt van de testbrigade. Buitenlandse studenten vertellen mij dat hun academische loopbaan in het water valt door het harde beleid. Ze schrijven brieven, organiseren acties op sociale media en manen hun eigen overheden tot actie. Maar China heeft geen zin in gedoe met risicolanden en daarmee is de kous af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaat niet lekker in China: belangrijke haven nog deels dicht, productie groeit trager

"Chinese lockdowns zijn wat anders dan periodieke aanscherpingen van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Als hier het openbare leven wordt stilgelegd, dan worden miljoenensteden afgesloten van de buitenwereld. En dan volgt massaal testen. En effectief contact tracing, waarbij iedereen die in de buurt is geweest van een positief getest persoon resoluut in quarantaine moet. Het is wel erg streng, denk ik soms. Om nog maar te zwijgen over de privacy die constant geschaad wordt. 

Als ik deze bezwaren aan mijn vrienden in Shanghai voorleg, krijg ik weinig begrip. "Wat wil je dan, dat we het virus uit het buitenland importeren? Laten zij eerst maar eens orde op zaken stellen!" Ik kan hier niet uitleggen wat orde op zaken stellen op z’n Nederlands inhoudt.

In Nederland betekent de strijd tegen corona: discussies over geplaceerde en niet-geplaceerde evenementen, over artiesten die de beperkingen zat zijn, over de kwaliteit van de overheidscommunicatie. Wij kijken naar de balans tussen maatregelen en vrijheid en bepalen dan of de aanpak goed is. De Chinezen zien de bottom line: geen nieuwe gevallen."

Roland Smid gaat voor RTL Nieuws verslag doen van het nieuws uit China. Roland Smid gaat voor RTL Nieuws verslag doen van het nieuws uit China.

"Dat China het momenteel te gevaarlijk vindt om de grenzen weer te openen, is wel ironisch. China uitte vorig jaar zelf nog zware kritiek op landen die hun grenzen sloten voor China, na de uitbraak in Wuhan. Maar dat was toen en nu is nu. China heeft zelfvertrouwen getankt. De overheid kan, met uitstekende rapportcijfers in de hand, het beleid internationaal verdedigen. Nationaal is die verdediging ook geen probleem. China hoeft niet te buigen voor wat het buitenland vindt.

Dat is waar China en de regerende Communistische Partij anno 2021 staan. Ze zijn zelfverzekerd, vol optimisme over de toekomst en niet bang zich internationaal te laten gelden.

Mijn Chinese vrienden zitten ook goed hun vel. Oké, wonen in een stad als Shanghai wordt duurder en duurder, de prestatiedruk is enorm, de lucht is verre van schoon en je moet oppassen met het uiten van je mening. Maar ze hebben zin in de toekomst, dat stralen ze stuk voor stuk uit. De nationale trots kun je in elk gesprek tegenkomen, of het nu gaat over de overwinning op het virus, de overwinningen op de Olympische Spelen deze zomer - 38 keer goud! - of het verslaan van de economische groeicijfers van de VS.

China blijft zich razendsnel ontwikkelen. De politieke en culturele verschillen met een land als Nederland worden er intussen niet kleiner op, heb ik de indruk. Voor een Nederlandse journalist in Shanghai zijn al die ontwikkelingen fascinerend en ik hoop daarvan als correspondent een goed en volledig beeld te kunnen schetsen. Volg mij op de site en app van RTL Nieuws, via Twitter en natuurlijk op RTL 4 en RTL Z. Tot snel."

Bekijk ook: Westerse influencers poetsen imago China op

Om te laten zien hoe succesvol het land is, worden er buitenlandse influencers ingezet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore