Dodelijke confrontaties

Taliban staan voorlopig geen protesten toe in Afghanistan

09 september 2021 04:11 Aangepast: 09 september 2021 07:32
Een demonstratie in Kabul. Beeld © ANP

De taliban staan in Afghanistan voorlopig geen protesten toe. Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken noemt als reden 'dat betogers de openbare orde hebben verstoord en voor intimidatie zorgden'.

Bij recente demonstraties vonden gewelddadige en naar verluidt ook dodelijke confrontaties plaats tussen de deelnemers en talibanstrijders.

Demonstraties 

De aankondiging kwam enkele uren nadat in verschillende steden demonstraties werden gehouden tegen de nieuwe machthebbers in het land. Er wordt al drie dagen op rij gedemonstreerd tegen de taliban, die bijna een maand geleden de macht grepen en dinsdag de leden van een tijdelijke regering presenteerden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weinig vertrouwen in taliban: 'Geen vrouw gelooft dat ze nu gematigder zijn'

Als protesten weer zijn toegestaan, moeten ze minstens 24 uur van tevoren worden gemeld bij de autoriteiten. De betogers moeten niet alleen vertellen waar en wanneer ze gaan actievoeren, maar moeten ook bekendmaken wat hun doel is en welke slogans ze zullen gebruiken. Een protest is ook alleen toegestaan als daar vooraf toestemming voor is gegeven.

Beoordeling VS

De Verenigde Staten zeggen de aankondiging van de interim-regering nog te beoordelen. "Maar ondanks de bewering dat een nieuwe regering inclusief zou zijn, bestaat de gepresenteerde lijst alleen uit namen van personen die lid zijn van de taliban of hun naaste medewerkers. En geen vrouwen", aldus de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken.

Blinken zegt ook dat de tijdelijke regering zal worden beoordeeld aan de hand van haar daden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strijd om Panjshirvallei ten einde? Taliban claimen verovering, verzet ontkent

200 mensen verlaten Afghanistan

De taliban hebben 200 mensen, onder wie ook Amerikanen, toegestaan Afghanistan te verlaten. Een Amerikaanse functionaris, die anoniem wil blijven, meldt dat de evacués met chartervluchten mogen vertrekken vanaf het vliegveld van Kabul.

De taliban werden de afgelopen dagen onder druk gezet om met name Amerikanen die het land wilden verlaten, te laten gaan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zei eerder deze week tijdens een persconferentie vanuit Qatar dat er nog zo'n honderd Amerikanen in Afghanistan zaten die willen vertrekken.

Sinds de taliban Kabul innamen waren landen, waaronder de VS en Nederland, een tijd lang bezig om mensen te evacueren. Al met al werden ruim 120.000 mensen geëvacueerd. Sinds de missie is beëindigd zijn er zorgen over het lot van achtergeblevenen in Afghanistan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore