Nieuwe kliniek

Zeker tien doden bij brand in coronaziekenhuis Noord-Macedonië

09 september 2021 02:09 Aangepast: 09 september 2021 03:21
Het dodental door de brand zou nog verder kunnen oplopen. Beeld © ANP

Zeker tien mensen zijn om het leven gekomen bij een brand in een nieuw coronaziekenhuis in Noord-Macedonië. Het vuur ontstond gisteren rond 19.00 uur in een kliniek die vorig jaar gebouwd werd om voor coronapatiënten te zorgen in de stad Tetovo. Op beelden is een enorme uitslaande brand te zien.

"Dit is een vreselijk ongeluk en het dodental zou verder kunnen oplopen", schreef de Noord-Macedonische minister van Volksgezondheid Venko Filipce op Twitter. Hij zei "diep bedroefd" te zien en betuigde zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers.

'Enorme tragedie'

De minister-president van Noord-Macedonië, Zoran Zaev, is onmiddellijk naar de stad afgereisd. "Een enorme tragedie heeft zich hier voorgedaan", aldus Zaev. Een woordvoerder van de regering meldde op Facebook dat er een explosie heeft plaatsgevonden.

Hoeveel patiënten er in het ziekenhuis lagen toen het vuur uitbrak is niet duidelijk. In Noord-Macedonië, een land met ruim 2 miljoen inwoners, zijn 181.000 coronabesmettingen gemeld. Meer dan 6100 mensen overleden er aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Branden corona-afdelingen 

Wereldwijd zijn de afgelopen maanden meerdere branden uitgebroken op corona-afdelingen in ziekenhuis, vaak veroorzaakt door ontplofte zuurstofflessen. In Irak kwamen in juli zeker 92 mensen om het leven door een brand in een ziekenhuis na het ontploffen van een gasfles.

In juni kwamen in Rusland drie mensen om het leven nadat een beademingsapparaat op een intensive care (ic) oververhit was geraakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brand in overvolle gevangenis Indonesië kost aan 40 mensen het leven

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore