Ga naar de inhoud
37 uur per week

Deense premier wil migranten verplichten te werken voor uitkering

Archieffoto van de Deense premier Mette Frederiksen Beeld © ANP / Mischa Schoemaker

De Deense premier Mette Frederiksen heeft een hard standpunt ingenomen over immigratie: migranten zullen 37 uur per week moeten werken om een bijstandsuitkering te kunnen krijgen.

De premier wil het werken verplichten voor de migranten die al drie tot vier jaar een uitkering krijgen, maar de Deense taal nog niet voldoende beheersen. In het voorstel van de regering staat dat de maatregelen gericht zijn op niet-westerse vrouwen die van een uitkering leven. 

De regering zegt dat dit plan bedoeld is om migranten te helpen integreren in de Deense samenleving. "Als je naar Denemarken komt, moet je werken om jezelf en je gezin onderhouden", staat in het voorstel.

Werkweek van 37 uur

"Als iemand niet in zijn eigen onderhoud kan voorzien, moet die de plicht hebben een bijdrage te leveren aan de samenleving om een uitkering te ontvangen." Die bijdrage zou volgens de regering gelijk staan aan de werktijden van een werkweek van 37 uur. 

Peter Hummelgaard, minister van Werkgelegenheid,  zegt dat de banen uiteen kunnen lopen: van het rapen van sigarettenpeuken op het strand tot werken in bedrijven.

Toestroom
Lees ook:
Toestroom migranten Zuid-Europese kusten: 'Weinig perspectief door corona'

Het is nog niet bekend wanneer het Deense parlement stemt over dit voorstel. Hoewel de sociaaldemocratische regering geen meerderheid heeft, krijgt ze waarschijnlijk wel steun van centrumrechtse parlementsleden.

'Dwaas voorstel'

Mai Villadsen, lid van de Deense oppositie, noemt het voorstel 'dwaas'. "Het fundament van onze maatschappij is een sterk vangnet", schrijft zij op Twitter. Ze zegt dat dit zou kunnen leiden tot druk op de lonen van andere werknemers. "We zullen dit voorstel uit alle macht bestrijden."

Denemarken heeft zijn immigratiebeleid de afgelopen jaren aangescherpt en het aantal asielaanvragen is flink gedaald sinds Frederiksen premier is. Het land heeft nu een van de strengste immigratieregelingen in Europa en heeft volgens BBC als doel om geen asielaanvragen meer te krijgen.

Denemarken
Lees ook:
Denemarken wil maximumaantal niet-westerse immigranten in armere wijken