Deze week mogen Afghaanse studenten eindelijk weer naar private universiteiten sinds de machtsovername door de taliban. Maar uit angst voor de nieuwe machthebbers en door de economische crisis in het land komen studenten nauwelijks opdagen. Vrouwen en mannen krijgen apart les, als het niet anders kan gescheiden door een gordijn.
Als Ahmad maandagochtend na lange tijd weer zijn universiteit in Kabul binnenloopt, weet hij niet wat hij ziet. "In mijn klas zitten normaal gesproken wel vijftig studenten. Maar nu waren we maar met z'n vieren. Mijn vrouwelijke medestudenten waren er allemaal niet", vertelt de twintiger die een economische studie volgt door de telefoon aan RTL Nieuws. "Ze zijn bang of hebben geen geld meer."
Aparte ingang
In een collegezaal verderop is de hand van de streng-islamitische taliban misschien nog wel het meest zichtbaar: midden in de klas is een gordijn opgehangen om de mannelijke en vrouwelijke studenten van elkaar te scheiden. "We hebben ook al een aparte ingang voor vrouwen gemaakt, en voor sommige collegezalen moeten we nog extra gordijnen kopen", vertelt een universitair docent. De afgelopen dagen kwamen er op de universiteit dagelijks maar enkele tientallen studenten opdagen.
Bekijk ook: Vrijheid vrouwen Afghanistan in gevaar
Deze week mochten de private universiteiten in Afghanistan eindelijk weer de deuren openen sinds de machtsovername van de taliban. De openbare universiteiten zijn net als andere overheidsdiensten nog veelal gesloten. Maar onder de nieuwe streng-islamitische machthebbers is alles anders: vrouwelijke en mannelijke studenten moeten voortaan gescheiden les krijgen en op een ander tijdstip de gebouwen binnenkomen.
Docenten vervangen
Mannelijke docenten die lesgeven aan vrouwen moeten de komende tijd worden vervangen door vrouwen. En lukt het niet om vrouwen – die op de universiteit een hijab moeten dragen – apart les te geven, dan moet een gordijn of een doek in de collegezaal dus uitkomst bieden. Dat blijkt uit een lijst met nieuwe regels die circuleert op de universiteiten. Het scheiden van de mannen en vrouwen gebeurde volgens persbureau Reuters deze week niet alleen in de hoofdstad Kabul, maar ook op universiteiten in andere grote Afghaanse steden zoals Kandahar en Herat.

Op een andere universiteit in Kabul is de decaan al langer gewend aan het gescheiden lesgeven aan mannelijke en vrouwelijke studenten. Dat komt door de conservatieve koers van deze instelling. Maar toch blijven ook hier de studenten nu weg. "Veel studenten of hun ouders hebben geen werk meer. Ze kunnen de kosten niet meer betalen", zegt hij.
Bang en depressief
Maar er is volgens hem nog een andere reden: "Studenten zijn bang en depressief. Ze zien geen toekomst meer hier in Afghanistan. Waarom zouden ze dan nog naar de universiteit gaan?" Sommigen die het konden betalen, namen al het zekere voor het onzekere en zijn volgens de decaan al voor de machtsovername door de taliban naar het buitenland vertrokken.
Een docent Engels aan een universitair taleninstituut in Kabul heeft deze week in zijn klas nog helemaal niemand gezien. Meestal begeleidt hij studenten die bijna hun diploma hebben en gaan werken of een vervolgstudie willen doen. "Normaal gesproken zitten mijn lessen rond deze tijd vol enthousiaste studenten, maar hun perspectief is nu helemaal weg. Ik ben gewoon heel erg bedroefd. Ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen."
'Mijn plan? Geen plan'
Student Ahmad wil nu ook het liefst weg uit Afghanistan. Ook al heeft hij naar eigen zeggen al zijn spaargeld geïnvesteerd in zijn opleiding. Waarnaartoe, dat maakt hem niet uit. "Mijn toekomstplan is helaas, dat ik nu geen plan meer heb. Ik kom nog naar de universiteit omdat ik mij thuis erg verveel. Ik hoop dat democratische landen ons zien en de talibanregering niet erkennen."

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.