Verkrachting of marteling

Amnesty waarschuwt voor terugsturen Syrische vluchtelingen: 'Niet veilig'

07 september 2021 04:20 Aangepast: 07 september 2021 04:38
Een Russische soldaat in Syrië, ter illustratie. Beeld © ANP

Amnesty International maakt zich grote zorgen om Syrische vluchtelingen die terugkeren naar hun eigen land. Ze lopen daar risico op gevangenzetting, verkrachting, marteling en verdwijning, schrijft de mensenrechtenorganisatie vandaag in een rapport.

Amnesty International heeft de afgelopen jaren tientallen teruggekeerde vluchtelingen het slachtoffer zien worden van ernstige mensenrechtenschendingen door de Syrische veiligheidsdiensten.

"Geen enkel deel van Syrië is veilig om naar terug te gaan", schrijft de mensenrechtenorganisatie.

Tientallen interviews

Het rapport 'Je gaat je dood tegemoet' is opgesteld aan de hand van 41 interviews met Syriërs en beschrijft de lotgevallen van 66 mensen die tussen 2017 en 2021 terugkeerden. 

Onder hen waren ook dertien kinderen. Van de 66 stierven er vijf in gevangenschap en zijn er zeventien spoorloos verdwenen. Het rapport telt ook veertien gevallen van seksueel misbruik, waaronder de verkrachting van vijf vrouwen, een 13-jarige jongen en een 5-jarig meisje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Syrisch meisje (8) 'gedropt' bij politiebureau: 'Ze had alleen rugzakje mee'

Amnesty roept Europese landen op om Syrische vluchtelingen niet terug te sturen, ook al wordt niet overal meer in het land gevochten.

"Elke regering die beweert dat Syrië nu veilig is, negeert bewust de huiveringwekkende situatie op de grond", schrijft de organisatie.

Syrische burgeroorlog

Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 zijn meer dan twaalf miljoen mensen op de vlucht geslagen, van wie zo'n 6,6 miljoen naar het buitenland.

De meeste van hen zijn neergestreken in buurlanden Turkije en Libanon. Verschillende landen, waaronder Denemarken, Zweden en Turkije, oefenen druk uit op Syrische vluchtelingen om naar huis terug te keren.

Nederland stelt echter dat Syrië nog altijd een onveilig land is om naar terug te keren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Droom gevluchte Syrische broers komt uit op de Olympische Spelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore