Slavernijverleden

Amerikaanse stad haalt enorm standbeeld omstreden generaal weg: 'Dit is niet wie wij zijn'

07 september 2021 03:28 Aangepast: 07 september 2021 06:25
Het ruim 12 meter hoge standbeeld van generaal Lee in de Amerikaanse stad Richmond. Beeld © ANP

Een ruim 12 meter hoog beeld van de Amerikaanse generaal Robert E. Lee wordt na 131 jaar weggehaald uit Richmond, een stad in de Amerikaanse staat Virginia. "Hij laat niet zien wie wij zijn", zegt de gouverneur van die staat over beslissing.

Het standbeeld van de omstreden generaal Lee gaat morgen tegen de vlakte. De gouverneur van Virginia, Ralph Northam, besloot vorig jaar enkele dagen na de dood van George Floyd het beeld weg te laten halen.

Tegenstanders probeerden die beslissing tegen te houden, maar dat haalde niets uit. Het Hooggerechtshof besloot vorige week dat het monument verwijderd mag worden.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omstreden standbeeld generaal Lee weggehaald uit Charlottesville

Racistische overtuigingen

Robert E. Lee was de opperbevelhebber tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Hij had racistische overtuigingen en vocht voor de zuidelijke staten die tegen de afschaffing van de slavernij waren. 

In heel de Verenigde Staten zijn honderden eerbetonen te vinden voor Lee: straatnamen en complete steden zijn naar hem vernoemd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet Pluis: beroemd Nijntje-standbeeld aangereden door veegauto gemeente

Bij het beeld van Lee werden na Floyds dood Black Lives Matter-protesten tegen racisme en politiegeweld gehouden.

Eerder dit jaar werd in de Amerikaanse stad Charlottesville daarom ook een standbeeld van de generaal weggehaald nadat er uit de hand gelopen protesten hadden plaatsgevonden.

'Diverse, open stad'

"Als wij leiders eren die vochten voor een systeem dat mensen tot slaaf maakte, eren we een verloren zaak die Virginia al te veel jaren belast", vertelde gouverneur Northam.

Ook de burgemeester van Richmond, Levar M. Stoney, vindt het tijd dat het beeld verdwijnt. "We zijn een diverse, open en verwelkomende stad en onze symbolen moeten die realiteit weerspiegelen", vertelde hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo maakte Halsema namens Amsterdam excuses voor het slavernijverleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore