Taliban in Afghanistan

Strijd om Panjshirvallei ten einde? Taliban claimen verovering, verzet ontkent

06 september 2021 04:17 Aangepast: 06 september 2021 09:03
Verzetsstrijders in de Panjshirvallei. Beeld © ANP

De strijd om de Panjshirvallei, het laatste gebied van Afghanistan dat nog niet in handen is van de taliban, lijkt bijna voorbij. De taliban zeggen de vallei te hebben veroverd. Daarmee zouden ze ze macht in heel Afghanistan hebben. Een woordvoerder van de Nationale Verzetskrachten (NRF) weerspreekt dat.

De taliban deed er alles aan om ook in de bijzondere Panjshirvallei, een gebied ingeklemd door hoge bergen, de baas te worden. Het verzet vroeg eerder om een wapenstilstand nadat het dit weekend grote verliezen leed.

Als de talibanstrijders zouden stoppen met vechten en hun troepen zouden terugtrekken, zouden ook de verzetsstrijders 'afzien van militaire actie'. Leider Ahmad Massoud zei gisteren dat hij wilde onderhandelen. Op dezelfde dag werd bekend dat zijn rechterhand Fahim Dashti was omgebracht.

'Blijven vechten'

Maar duizenden talibanstrijders namen vannacht acht districten in van Pansjhir, schrijft persbureau AP op basis van anonieme getuigen. Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid liet vandaag in een verklaring weten dat de vallei nu onder controle is van de taliban.

De verzetsstrijders weerspreken dat. "De taliban hebben Panjshir niet veroverd. Ik verwerp de beweringen van de taliban", zei woordvoerder Ali Maisam tegen de BBC. Volgens hem staan de verzetsstrijders nog altijd op 'alle strategische posities' en blijven ze vechten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom de taliban de Panjshirvallei per se in handen willen krijgen

Eind vorige week meldden de taliban al dat ze de macht in het gebied gegrepen hadden, maar dat werd door het verzet toen nog niet bevestigd. Dit weekend leek het erop dat het verzet grote verliezen leed.

Instabiliteit

"Het gaat om de macht en de taliban willen kunnen zeggen dat ze de baas zijn in heel Afghanistan," vertelde Peter Wijninga, defensie-expert bij denktank HCSS in Den Haag, er afgelopen weekend over aan RTL Nieuws. "Het blijft een smet, zolang dat niet zo is."

Er speelt meer dan alleen het blazoen. Zolang er verzet is, blijft Afghanistan instabiel en kunnen de taliban niet werken aan de opbouw van het land, vertelde Wijninga. "Onrust blijft dan maar dooretteren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taliban verplichten Afghaanse studentes nikab te dragen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore