Operaties nodig

Oud-president Zuid-Afrika mag z'n cel uit om 'gezondheidsredenen'

06 september 2021 01:32 Aangepast: 06 september 2021 01:36
De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma. Beeld © ANP

De oud-president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, hoeft zijn celstraf niet uit te zitten. Zuma werd ruim twee maanden geleden veroordeeld tot een celstraf vanwege minachting van de rechterlijke macht, zijn arrestatie leidde tot grote protesten in Zuid-Afrika.

Een rechter heeft besloten dat Jacob Zuma, de eerste Zuid-Afrikaanse president die in de gevangenis belandde, zijn cel vanwege zijn slechte gezondheid mag verlaten.

Vorige maand werd duidelijk dat de 79-jarige Zuma was geopereerd en meer operaties nodig zijn, hij verblijft nog altijd in het ziekenhuis.

Blijft onder toezicht

Het medische verlof dat hij nu krijgt betekent mogelijk dat hij niet lang meer te leven heeft. Het verlof wordt ook gegeven als iemand zo ziek is dat hij vrijwel niets meer kan doen. Het voormalige staatshoofd blijft de rest van zijn strafperiode wel onder toezicht staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen doden bij rellen en plunderingen: wat is er aan de hand in Zuid-Afrika?

Zuma was tussen 2009 en 2018 president van Zuid-Afrika en wordt al sinds zijn aftreden beschuldigd van grootschalige corruptie. Hijzelf beweert dat hij slachtoffer is van een grote politieke samenzwering. Zuma werkte niet mee aan onderzoek van justitie en weigerde voor het gerecht te verschijnen.

15 maanden celstraf

Omdat hij niet bij de rechter verscheen en de grondwet 'minachtte' werd Zuma in juni veroordeeld tot 15 maanden celstraf. In de corruptiezaak riskeert hij 15 jaar gevangenisstraf.

Zijn arrestatie leidde tot enorme protesten en rellen die aan tientallen mensen het leven kostten. Correspondent Saskia Houttuin legde eerder aan RTL Nieuws uit dat Zuma onder veel Zuid-Afrikanen nog altijd populair is, maar dat het land ook kampt met de gevolgen van de coronacrisis.

"Aan de grondslag van deze onrust liggen diepgewortelde problemen. En die zijn, in zo'n groot en complex land, niet zomaar opgelost", vertelde Houttuin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-president Zuid-Afrika tot 15 maanden cel veroordeeld om minachting en leugens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore