Heropening universiteiten

Taliban verplichten Afghaanse studentes nikab te dragen

05 september 2021 18:30 Aangepast: 05 september 2021 22:47
Twee Afghaanse vrouwen die een boerka en nikab dragen. Beeld © Getty Images

Afghaanse vrouwelijke studentes moeten voortaan in de klas een zwarte abaya met een gezichtsbedekkende nikab dragen. Dat blijkt uit een decreet dat de taliban hebben gepubliceerd vlak voor de heropening van privé-universiteiten.

Een abaya is een lange sluier die het lichaam bedekt. Een nikab bedekt het gezicht, met uitzondering van de ogen.

Les zonder mannen

Het decreet is gisteren gepubliceerd. Naast dat ze de regels moeten volgen voor gezichtsbedekkende kleding, mogen vrouwen alleen nog maar lessen volgen in ruimtes zonder mannen. Een uitzondering: als ze door gordijnen van elkaar worden gescheiden, mogen ze wel samen lessen volgen.

In zulke gedeelde klassen moeten vrouwen wel vijf minuten eerder het lokaal verlaten. Vervolgens moeten ze in wachtzalen blijven totdat de mannelijke studenten het gebouw verlaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vrouwenrechten? Die zien de taliban als westers product'

De taliban bepalen ook dat vrouwelijke studentes alleen les mogen krijgen van andere vrouwen. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan kunnen 'oudere' mannelijke docenten met 'een goed karakter' lesgeven.

Het decreet geldt alleen voor particuliere hogescholen en universiteiten. Deze zijn enorm gegroeid sinds het eerste bewind van de taliban eindigde in 2001.

Eerste machtsperiode

Tijdens de eerste machtsperiode van de islamistische beweging (1996-2001) mochten vrouwen überhaupt niet studeren bij instellingen waar ook mannen studeerden. Destijds waren vrouwen buitenshuis verplicht een boerka te dragen en mochten ze het huis bij voorkeur alleen verlaten in gezelschap van een mannelijk familielid.

Bekijk ook: Vrijheid vrouwen Afghanistan in gevaar

Nog voordat de taliban de macht grepen, maakten vrouwen in Afghanistan zich al grote zorgen over hun vrijheden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore