Nabestaanden geschokt

'Afgebrande Grenfell Tower wordt gesloopt'

05 september 2021 07:08
De Grenfell Tower. Beeld © PA Images

De Grenfell Tower in Londen, waar meer dan vier jaar geleden een dodelijke brand uitbrak, wordt gesloopt. Het gebouw zou een gevaar vormen voor de omgeving, zoals een nabijgelegen school met 1200 leerlingen.

Dat meldt de Britse krant The Sunday Times op basis van bronnen binnen de overheid. De beslissing wordt genomen na een advies van bouwkundigen. Volgens hen zijn er veiligheidsrisico's voor de omgeving. Naar verwachting wordt deze maand aangekondigd dat de 23 verdiepingen tellende torenflat afgebroken wordt.  

Regeringsmedewerkers zouden ook een aantal nabestaanden en overlevenden hebben verteld dat een besluit daarover deze maand valt. Die zouden hen hebben verzekerd dat als het gebouw gesloopt wordt, dat niet voor juni 2022 gebeurt. Dan is het namelijk precies vijf jaar na de brand, die aan 72 mensen het leven kostte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Brandweer had meer levens kunnen redden tijdens Grenfell-ramp'

Grenfell United, een groep nabestaanden en overlevenden, zegt in een verklaring op Twitter geschokt te zijn door het nieuws. Aan hen was verteld dat de overheid geen besluit zou nemen over het gebouw zonder hun advies. 

Rechtszaken

"De regering heeft tot nu toe contact gehad met minder dan 10 van de nabestaanden en overlevenden over deze kwestie", schrijft de groep. "Hoe kan de toren worden gesloopt voordat het juridische proces is afgerond, als geen rechter kan garanderen dat dit toekomstige strafrechtelijke vervolging niet in de weg staat?"

De groep denkt dat het pand nog een rol kan spelen bij rechtszaken. Wel zijn ze van mening dat het gebouw een keer gesloopt moet worden, al hebben sommige nabestaanden wel eens geopperd om er een verticaal bos van te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lange celstraf voor nep-slachtoffer brand Grenfell Tower

Volgens het ministerie van Volkshuisvesting is er nog geen definitief besluit, schrijft The Guardian: "We weten hoe belangrijk en gevoelig deze stap is, maar er is nog geen beslissing", zegt een woordvoerder. Volgens de woordvoerder is het advies gepubliceerd zodat mensen die het zwaarst getroffenen zijn toegang hebben tot de informatie die leidt tot een besluit over de toren, voordat daadwerkelijk een besluit wordt genomen.

De dodelijke brand in 2017 werd deels veroorzaakt doordat brandbaar materiaal was gebruikt in de bedekking van het pand. Bij andere Britse gebouwen die lijken op de Grenfell Tower moest dergelijke bedekking worden weggehaald na de brand. Die renovatie kostte naar schatting miljarden ponden.

Bekijk ook: Antonio overleefde op het nippertje de brand in Grenfell Tower: 'Waren er wel regels?'

Antonio Roncolato wist net te ontsnappen aan de vuurzee in de Londense Grenfell Tower. Een paar maanden na de brand vertelde hij zijn verhaal aan RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore