P90-machinegeweer

Jager die lichaam Conings ontdekte nu verdacht van stelen wapen

04 september 2021 14:00 Aangepast: 04 september 2021 14:00
De jager die het lichaam vond van Jurgen Conings. Beeld © Belga

De jager die in België het lichaam ontdekte van de extreemrechtse Jürgen Conings, heeft nu zelf problemen met justitie. De autoriteiten verdenken hem ervan dat hij heeft geprobeerd het automatische vuurwapen te stelen dat de voortvluchtige militair bij zich had.

Dat melden Belgische media. De man noemt de beschuldigingen 'schandalig'.

Virologen bedreigd

De Belgische autoriteiten maakten eerder dit jaar op grote schaal jacht op Conings. De militair had zware wapens meegenomen uit een legerdepot en verdween daarna spoorloos.

In afscheidsbrieven bedreigde hij onder anderen virologen en de overheid. Uiteindelijk vond een jager het lichaam van de militair in een bos. Conings zou zichzelf van het leven hebben beroofd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Stappenteller op nul: ex-militair Jürgen Conings waarschijnlijk al snel na verdwijning overleden

De politie vond vervolgens meerdere vuurwapens bij het lichaam, maar niet het P90-machinegeweer van de militair. Dat zorgde volgens Het Belang van Limburg voor lichte paniek.

Wapen verstopt

Ingewijden zeggen tegen de krant dat 'het wapen die avond nog bij uiterst toeval ontdekt is tussen de wortels van een boom, vele, vele meters van het lichaam verwijderd'. "Het was er duidelijk heel onlangs verstopt".

De autoriteiten vermoeden inmiddels dat de jager het wapen snel heeft verstopt om het later zelf te kunnen ophalen en meenemen. Er zijn bovendien meer verdenkingen tegen de man. Die wordt ook nog verdacht van het verkopen van beelden van het lichaam aan Duitse media en van verboden wapenbezit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Conings gevonden dankzij geur: 'Eerste keer dat je lijk ruikt vergeet je nooit meer'

Behandeld als topcrimineel

Die laatste beschuldiging volgde op een inval in het huis van de jager. Daar namen onderzoekers in juli naar verluidt 120 vuurwapens en veel munitie in beslag.

De man beklemtoonde zelf dat hij voor bijna alles een vergunning had. Hij klaagde onlangs in weekblad Humo dat de autoriteiten hem als een topcrimineel behandelen. "Ik denk dikwijls: had ik hem maar nooit gevonden."

Bekijk ook - Burgemeester over vinden lichaam Conings: 'Ik rook de geur van een lijk'

De burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere was aan het mountainbiken met vrienden toen hij plots een lijklucht rook. "Ik moest onmiddellijk aan Jürgen Conings denken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore