Na omstreden wet

Uber gaat juridische kosten 'abortuschauffeurs' in Texas betalen

04 september 2021 14:10 Aangepast: 04 september 2021 14:21
Uber en Lyft gaat chauffeurs bijstaan als ze worden aangeklaagd in Texas vanwege de strenge abortuswet. Beeld © EPA

Taxi-apps Uber en Lyft gaan chauffeurs bijstaan die worden aangeklaagd vanwege de zeer strenge abortuswet in de Amerikaanse staat Texas. Chauffeurs die vrouwen naar een abortuskliniek brengen zijn strafbaar onder de nieuwe wetgeving.

Vrouwen in Texas kunnen sinds woensdag hun zwangerschap na zes weken niet meer laten beëindigen. Wie een vrouw helpt, zoals een arts in een kliniek, een familielid, of een taxichauffeur, kan wettelijk aansprakelijk gesteld worden door een willekeurige burger.

Inwoners van Texas worden zelfs aangemoedigd om overtreders voor de rechter te slepen. Er is een speciale kliklijn opgezet. Als het tot een veroordeling komt, krijgt de verklikker een bonus van 10.000 dollar.

Donatie aan abortuskliniek

"Dit is een aanval op de toegang van vrouwen tot gezondheidszorg en hun recht om te kiezen", schreef topman Logan Green van Lyft op Twitter. Hij heeft een fonds opgericht om de juridische kosten te dekken voor chauffeurs die worden aangeklaagd wegens het vervoeren van vrouwen naar een abortuskliniek.

De topman van Uber reageerde op het bericht van Green en zei dat zijn bedrijf hetzelfde zal doen. Green maakte ook bekend dat Lyft 1 miljoen dollar gaat doneren aan Planned Parenthood, een gezondheidsorganisatie die onder meer abortusklinieken runt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Abortus al na 6 weken strafbaar in Texas, verklikker krijgt 10.000 dollar beloning

Tinder en Bumble

Ook de baas van datingsapp Tinder, Shar Dubey, heeft zich kritisch uitgelaten over de nieuwe wet. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Texas. Ze schrijft in een memo aan haar personeel: "25 jaar geleden emigreerde ik van India naar de VS. Ik ben geschokt dat ik nu in een staat woon waar vrouwenrechten verder achterlopen dan in andere delen van de wereld, inclusief India." Ze gaat een fonds oprichten dat de kosten zal vergoeden als een medewerker buiten Texas een abortus wil plegen.

Concurrent Bumble, eveneens uit Texas, gaat ook geld doneren aan zes verschillende vrouwenorganisaties.

De Amerikaanse president Joe Biden laat uitzoeken wat de federale overheid kan doen om zeker te stellen dat Texaanse vrouwen toegang krijgen tot een veilige en legale abortus. Ook wordt er gekeken naar manieren waarop vrouwen en abortusklinieken de 'bizarre en extreme' wet kunnen omzeilen.

Toch een (kleine) overwinning

Een lokale rechter heeft gisteren een tijdelijk verbod opgelegd dat ervoor zorgt dat medewerkers van Planned Parenthood toch niet vervolgd kunnen worden door medewerkers van de anti-abortusgroep Texas Right To Life.

Volgens de rechter veroorzaakt de nieuwe wet onherstelbare schade voor Planned Parenthood. Texas Right to Life, dat aankondigde tegen de uitspraak in beroep te gaan, kreeg nog een andere tegenslag te verwerken.

De groep runt een website, prolifewhistleblower.com, waar burgers anoniem kunnen klikken. De hostingprovider GoDaddy heeft aangegeven die website niet langer te willen hosten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Abortustoerisme in New York: 'Ik zou willen dat we dit werk niet hoefden te doen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore