Taliban claimen overwinning

Zware gevechten om laatste verzetsbolwerk Afghanistan

03 september 2021 21:12
Taliban houden de wacht bij een controlepost op de weg in Kabul. Beeld © AP

In de Panjshirvallei, het laatste bolwerk in Afghanistan dat nog niet was veroverd door de taliban, zouden zware gevechten plaatsvinden. Drie talibanbronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat ze het gebied hebben veroverd, maar een woordvoerder van de Nationale Verzetskrachten (NRF) weerspreekt dat.

Er zijn geen onafhankelijke waarnemers in de bergachtige regio op ongeveer 65 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Kabul. "De propagandamachine van de taliban blijft onjuiste claims verspreiden over de verovering van Panjshir", zegt NRF-woordvoerder Ali Nazari tegen de BBC. Volgens hem hebben ze de taliban juist teruggedrongen.

'Talibanstrijders in de val'

Volgens Nazari heeft de NRF talibanstrijders omsingeld in het noordoostelijke deel van de vallei. Er zitten daar een paar honderd talibanstrijders in de val die bijna zonder munitie zouden zitten en onderhandelen over hun overgave, stelt hij.

Na de snelle verovering van het land moesten de taliban het nog opnemen tegen de Nationale Verzetskrachten die zich schrap hadden gezet in de vallei. Die wist de radicaalislamitische beweging tijdens haar vorige machtsperiode van 1996 tot 2001 niet te veroveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Ahmad Massoud, boegbeeld van het laatste bolwerk van verzet in Afghanistan

In de provincie Panjshir verzamelden zich na de val van Kabul enkele duizenden gewapende tegenstanders. Beide kampen beweerden de afgelopen dagen hun tegenstanders zware verliezen te hebben toegebracht.

Gisteren claimden de taliban al terreinwinst te hebben geboekt nadat onderhandelingen waren mislukt. Eerder vandaag zei een NRF-woordvoerder dat de groep de vallei aan het verdedigen is.

Kijk ook: Krijgt terreur weer voet aan de grond in Afghanistan?

Al Qaida had onder de taliban jarenlang vrij spel in Afghanistan. Krijgen ze nu weer zoveel ruimte?

Een van de huidige leiders van de NRF, Ahmad Massoud, is een zoon van de in 2001 omgekomen 'Leeuw van Panjshir' Ahmad Shah Massoud. Hij leidde daar met succes het verzet tegen het Sovjet-leger en in de jaren negentig tegen de Talibanstrijders.

Ook de gevluchte vicepresident Amrullah Saleh, die zichzelf beschouwt als waarnemend president, is naar Panjshir gegaan. Berichten dat hij naar Tadzjikistan zou zijn gevlucht heeft hij weersproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taliban-leider Baradar nieuwe president Afghanistan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore