Broertjes van 5 en 6

Tweede Afghaanse kind overleden in Polen na eten giftige paddenstoel

03 september 2021 18:27 Aangepast: 05 september 2021 13:38
Illustratief beeld. Beeld © Getty Images

Een tweede jongetje dat vorige week van Afghanistan naar Polen vluchtte, is overleden nadat hij giftige paddenstoelen had gegeten. Het kind kreeg deze week nog een levertransplantatie om hem te redden, maar dat mocht niet baten. Zijn 5-jarige broertje overleed gisteren. Ook hij had van de paddenstoelen gegeten.

Toen de broertjes 23 augustus vanuit Afghanistan aankwamen in Polen, werden ze overgebracht naar een opvangcentrum in hoofdstad Warschau. Ze zouden de paddenstoelen een dag later hebben gegeten. 

Giftige soep

Volgens Poolse media had een Afghaans gezin de paddenstoelen geplukt in een nabijgelegen bos en er vervolgens soep van gemaakt. Of de overleden jongens deel uitmaakten van dat gezin, is niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eet geen zelfgeplukte paddenstoelen: al 28 mensen vergiftigd

De kinderen zouden de paddenstoelen hebben gegeten omdat ze te weinig eten kregen in het opvangcentrum, maar volgens een woordvoerder van de Poolse vreemdelingendienst zouden ze drie maaltijden per dag hebben gekregen. 

Een paar dagen na het eten van de soep werden de broertjes samen met hun 17-jarige zus, die ook van de zwammen had gegeten, opgenomen in het ziekenhuis. De zus is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

Volgens de Poolse overheid telt het land zeker 250 giftige soorten paddenstoelen, waarvan een aantal dodelijk kunnen zijn. De vergiftiging wordt onderzocht.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore