Over de nieuwe machthebbers Afghanistan

Weinig vertrouwen in taliban: 'Geen vrouw gelooft dat ze nu gematigder zijn'

04 september 2021 07:44 Aangepast: 04 september 2021 09:18
Demonstratie in Kabul voor vrouwen in de nieuwe regering Beeld © EPA

Zijn de nieuwe machthebbers in Afghanistan gematigder of zeggen ze dat om internationale erkenning te krijgen? Tussen 1996 en 2001 hadden de taliban het ook voor het zeggen. Lijfstraffen en publieke executies waren heel gewoon. Vrouwen mochten niet werken, geen onderwijs volgen en alleen in boerka over straat. Nu zijn ze veel moderner, benadrukken de taliban keer op keer. Maar mensenrechtenorganisaties betwijfelen dat.

Heather Barr, onderzoeker vrouwenrechten voor Human Rights Watch in het naburige Pakistan, gelooft er niks van. Ze hoort hele andere dingen, vertelt ze in een interview met RTL Nieuws.

"De vrouwen met wie we in contact komen in Afghanistan beschrijven meestal een situatie waarin het voelt alsof hun leven volledig tot stilstand is gekomen. En sommigen van hen beschrijven het door te zeggen dat ze geen dromen meer hebben, geen toekomst meer."

'Vrouwen vrezen voor hun leven'

Veel vrouwen verschuilen zich binnen, bang om op straat te lopen, bang om naar hun werk te gaan, zegt Barr. "Ze wachten tot ze weten wat het beleid van deze nieuwe regering is ten aanzien van vrouwen. Maar nu al hebben ze het gevoel dat er wordt geleefd volgens de regels van de taliban in 2001."

"Sommige vrouwen vrezen voor hun leven", vervolgt Barr. "Vooral vrouwen die activisten zijn geweest en publiekelijk hebben gevochten voor vrouwenrechten. En vrouwen die prominente banen hebben gehad bij de overheid en andere beroepen waarvan de taliban vinden dat vrouwen niet aan zouden moeten deelnemen."

Heather Barr (Human Rights Watch) Heather Barr (Human Rights Watch)

Maar het is niet alleen het gevoel dat veel Afghaanse vrouwen hebben. De taliban hebben ook al dingen gedaan die dat gevoel rechtvaardigen. 

"We hebben gehoord over taliban die bij mensen thuis komen, ze ondervragen op manieren die echt bedoeld lijken om ze te intimideren, om in wezen te zeggen: we weten wie je bent, we houden je in de gaten. En sommige vrouwen hebben specifiek te horen gekregen dat ze niet meer naar hun werk mogen. Vrouwelijke journalisten in het bijzonder."

Bekijk ook: Kathera's ogen werden uitgestoken door de taliban

Kathera werd meerdere keren beschoten en haar ogen werden met een mes uitgestoken

De taliban zeggen gematigder te zijn en ze zeggen dat de mensen niet bang hoeven te zijn. Maar Barr heeft er geen vertrouwen in.

"Er is geen Afghaanse vrouw die hun boodschap gelooft. En het is niet alleen vanwege hun gedrag in 2001, maar het is hoe ze zich vandaag gedragen en gisteren en de dag daarvoor. We zien dat ze afbeeldingen van vrouwen op straat overschilderen en winkeliers dat ook opdragen. Ze zeggen dat vrouwen nu niet moeten gaan werken, omdat de situatie voor hen niet veilig is, ze vertellen vrouwen in de media dat ze hun werk niet meer kunnen doen."

Stiekeme manier

"De taliban zeggen dat vrouwen alleen kunnen blijven studeren als ze dat doen in klassen die volledig gescheiden zijn van mannen. Verder mogen vrouwen alleen onderwijs volgen van vrouwelijke leraren. Dat betekent in feite dat de meeste vrouwen helemaal niet meer kunnen studeren, omdat het niet haalbaar is voor universiteiten om lessen voor alleen vrouwen op te zetten met alleen vrouwelijke professoren. Dus ze proberen legitiem te lijken voor de wereldwijde gemeenschap en het lijkt alsof ze zijn veranderd, maar ze implementeren echt veel van dezelfde praktijken op een iets meer stiekeme manier."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taliban-leider Baradar nieuwe president Afghanistan

Barr vindt dat de wereld niet enkel mag toekijken en er kan volgens haar ook echt wel wat worden gedaan.

Aanwezigheid VN belangrijk

"Het is belangrijk om de VN-aanwezigheid in Afghanistan voort te zetten en te versterken en ervoor te zorgen dat de VN verantwoordelijk is voor monitoring in het hele land op hoe vrouwen en meisjes worden behandeld. Want als de taliban gezien willen worden als legitiem en gematigder, dan is er hopelijk een mogelijkheid om te proberen hen daaraan te houden. Maar dat kan alleen door te kijken naar wat werkelijk in het land gebeurt."

"Er zijn dingen die de taliban willen en de internationale gemeenschap kan beslissen om die te geven of niet, zoals toegang tot het wereldwijde financiële systeem en toegang tot hulp enzovoort. De internationale gemeenschap heeft dus een drukmiddel, dat zij ook moeten gebruiken. Niet alleen om aan te dringen op maatregelen ter bestrijding van terrorisme, maar ook om aan te dringen op naleving van mensenrechten en in het bijzonder mensenrechten voor vrouwen en meisjes."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore