Ga naar de inhoud
'Geïnspireerd door IS'

'Gewelddadige extremist' steekt om zich heen in supermarkt Auckland, zes gewonden

Politie buiten de supermarkt waar de aanslag plaatsvond Beeld © Reuters

De Nieuw-Zeelandse politie heeft in Auckland een 'gewelddadige extremist' doodgeschoten die zeker zes mensen had neergestoken in een supermarkt.

De toestand van drie van de slachtoffers is kritiek, een vierde persoon raakte ernstig gewond.

IS-ideologie

De aanslagpleger was een man uit Sri Lanka die al tien jaar in Nieuw-Zeeland woonde. Hij werd geïnspireerd door het gedachtegoed van terreurgroep IS, aldus de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern tijdens een persconferentie.

"Een gewelddadige extremist pleegde een terroristische aanslag op onschuldige Nieuw-Zeelanders", zei ze. De man zou volgens de premier al zo'n vijf jaar door de veiligheidsdiensten extra in de gaten zijn gehouden. Hij zou 'binnen 60 seconden' na de steekpartij zijn uitgeschakeld door de politie.

Groot mes

Agenten die de man volgden dachten dat hij de supermarkt was binnengegaan om boodschappen te doen, maar eenmaal binnen haalde hij volgens getuigen een groot mes tevoorschijn en begon hij om zich heen te steken. "We deden absoluut al het mogelijke om hem in de gaten te houden, en dat we hem binnen 60 seconden uitgeschakeld hadden, toont wel aan hoe dicht we hem op de huid zaten", zegt politiecommissaris Andrew Coster.

Ardern benadrukte op de persconferentie dat de aanval was uitgevoerd door één persoon die in de ban was van een 'ideologie die hier door niemand wordt ondersteund'. Volgens de politie handelde de verdachte alleen.

Levenslange
Lees meer
Levenslange celstraf voor dader aanslagen Christchurch

Nieuw-Zeeland is extra alert op aanslagen sinds een witte racistische schutter in maart 2019 51 mensen doodschoot in twee moskeeën in de stad Christchurch. Op de vraag of de aanval van vandaag daarop een wraakactie zou kunnen zijn, zei Ardern dat dat nog niet duidelijk was.