Wachten op controles

Zeker 17.000 Afghanen wachten op Duitse bases op vlucht naar VS

03 september 2021 03:05 Aangepast: 03 september 2021 03:20
Afghaanse vluchtelingen op een militaire basis in Duitsland. Beeld © ANP

Zeker 17.000 Afghaanse vluchtelingen wachten op Amerikaanse militaire bases in Duitsland op een vlucht naar de Verenigde Staten. De Afghanen werden onlangs uit hun land geëvacueerd nadat de taliban daar de macht overnamen.

Generaal Tod Wolters, de commandant van de troepen van de VS in Europa, zei in een videogesprek met journalisten dat de vluchtelingen momenteel gecheckt worden en er naar aanleiding van die controles tot nu toe één verdachte persoon is aangehouden.

Tijdelijk onderkomen 

Op de Ramstein Air Base in het westen van Duitsland bevinden zich momenteel nog 12.000 Afghaanse vluchtelingen die in de afgelopen weken met evacuatievluchten uit Kabul zijn gehaald. Zo'n 5000 Afghanen zijn tijdelijk ondergebracht op een andere Amerikaanse legerbasis in het land, Rhine Ordnance Barracks. Zij bevinden zich in tenten en hangars op het luchthaventerrein.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deadline Afghanistan loopt af: hoe nu verder? 'Steun taliban kan snel afbrokkelen'

Volgens Wolters huisvesten Amerikaanse legerbases in Italië en Spanje momenteel 4300 Afghaanse vluchtelingen in afwachting van de controles. Vluchtelingen worden tweemaal gecheckt voordat zij naar de VS vliegen: een keer bij aankomst op de legerbases, nogmaals voor vertrek naar de VS. Een verdachte persoon zit in hechtenis, maar vormt "geen ernstige bedreiging".

123.000 evacués

De generaal prijst de hulp van de Duitse, Spaanse en Italiaanse autoriteiten, van wij hij "100 procent" ondersteuning krijgt. In totaal zouden er 123.000 mensen uit Kabul zijn gehaald nadat de taliban aan de macht kwamen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kaag: Nederlandse delegatie sprak met vertegenwoordigers taliban

President Biden bezoekt gewonde militairen in ziekenhuis

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een bezoek gebracht aan de militairen die gewond zijn geraakt bij de aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Biden bezocht de gewonde militairen in het militaire ziekenhuis Walter Reed in Bethesda, meldt het Witte Huis in een verklaring.

Biden werd tijdens zijn bezoek vergezeld door zijn vrouw Jill. Zondag waren Biden en zijn vrouw ook bij een plechtigheid op een militaire basis, waar de dertien Amerikaanse soldaten werden herdacht die omkwamen bij de aanslag.

Bekijk ook: Noodopvang voor Afghanen in Heumensoord: zo gaat die eruitzien

In Heumensoord werd in razend tempo een noodopvang voor vluchtelingen uit Afghanistan uit de grond gestampt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore