Financiële en technische hulp

Nederland wil Turkije ondersteunen bij heropening luchthaven Kabul

02 september 2021 18:12 Aangepast: 02 september 2021 21:32
Het (nu grotendeels) onbemande vliegveld van Kabul: Hamid Karzai international airport. Beeld © AFP

Nederland heeft aangeboden Turkije bij te staan bij de heropening van de luchthaven in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dat zei demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) tijdens een flitsbezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara. Het zou om financiële en technische ondersteuning gaan. Ook laat de minister weten dat er iedere dag 1250 aanmeldingen zijn voor evacuatie uit Afghanistan.

Minister Kaag bezocht de afgelopen dagen verschillende hoofdsteden in de regio rondom Afghanistan. In de Qatarese hoofdstad Doha waren er gesprekken met vertegenwoordigers van de taliban. In Pakistan werd er gesproken over opvang van vluchtelingen in de regio. In de Turkse hoofdstad Ankara sprak Kaag met minister Mevlüt Çavuşoğlu (Buitenlandse Zaken).

BuZa: zo'n 600 mensen in beeld voor hulp

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zo'n zeshonderd mensen in beeld met wie wordt gesproken over hulp bij het verlaten van Afghanistan. Het gaat om mensen waarmee het ministerie zoveel mogelijk contact probeert te houden, zegt het departement tegen het ANP. Wel benadrukt Buitenlandse Zaken dat de aantallen continu veranderen.

De groep bestaat vooral uit Nederlanders, statushouders en familieleden die in aanmerking komen voor gezinshereniging. Van deze groep zijn er ongeveer vijfhonderd mensen in beeld. Daarnaast gaat het om twee ambassademedewerkers en zo'n 23 lokale medewerkers van de Europese Unie, de NAVO of de Verenigde Naties.

Luchthaven

Nu de laatste militaire vlucht is vertrokken, heeft de heropening van de luchthaven van Kabul voor Nederland absolute prioriteit. Turkije lijkt daarin een belangrijke rol op zich te nemen. "Turkije is hard aan het werk, die hebben daar nu mensen zitten. Die kijken hoe de luchthaven weer operationeel kan worden", zegt Kaag.

Talibanstrijders bewaken het vliegveld bij Kabul. Talibanstrijders bewaken het vliegveld bij Kabul.

Turkije doet dat in samenwerking met Qatar. Kaag belooft komende dagen met beide ministers contact te houden. "Wij zullen bij de heropening van de luchthaven vooraan zitten als Nederland", zegt de minister. Haar Turkse ambtsgenoot Çavuşoğlu is nog afhoudend. "De taliban willen de controle buiten en binnen de luchthaven houden. Dat is erg moeilijk, maar Turkije kan helpen bij het faciliteren van de veiligheid op de luchthaven."

1250 extra mensen per dag

Hoeveel Nederlanders en Afghanen er nog moeten worden geëvacueerd uit Afghanistan is onduidelijk. "Dat is een lastige inschatting", zegt Kaag. "Het gaat om honderden Nederlanders, Nederlandse ingezetenen. Er zijn natuurlijk ook mensen tegenover wie wij een morele verplichting hebben: Afghanen die voor ons gewerkt hebben, die hun nek hebben uitgestoken en die zich natuurlijk in een acute en schrijnende situatie kunnen bevinden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTuber Najma (20) voor haar dood: 'Ik weet dat het klaar is'

Een duidelijk cijfer over het precieze aantal wil Kaag niet geven. "In de media zien we getallen als dertig- of zestienduizend. Vaak zitten daar ook dubbele aanmeldingen tussen. We hebben goed zicht op de mensen die we nog steeds willen evacueren", zegt Kaag. Ze laat weten dat zich nog elke dag 1250 mensen aanmelden voor evacuatie.

Een deel van de onderhandelingen in Doha, Islamabad en in Ankara gaat over de evacuaties, waarbij de heropening van de luchthaven belangrijk is. "We gaan elke aanmelding zorgvuldig afhandelen", zegt Kaag.

Bekijk ook: Kathera's ogen werden uitgestoken door de taliban

Kathera werkte als politieagent in Afghanistan totdat ze met veel geweld werd aangevallen door talibanstrijders.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore