Buitenland

China verbiedt talentenjachten, 'vulgaire influencers' moeten van tv

02 september 2021 09:45 Aangepast: 02 september 2021 10:07
Zangeres Fu Jing van Banana Culture in de finale van de Chinese tv-show Produce 101. Beeld © Ge junmei

China heeft televisiezenders opdracht gegeven te stoppen met het uitzenden van talentenjachten. Programma's waarin kijkers mogen stemmen op de soms honderden deelnemers zijn ook in China razend populair, maar de autoriteiten zijn minder enthousiast over de shows.

De toezichthouder op televisie en radio (NRTA) gaf zenders opdracht te stoppen met het uitzenden van entertainmentprogramma's die in de ogen van de overheid geen meerwaarde hebben. Ook moeten mannen op televisie weer mannelijker worden afgebeeld.

'Vulgaire influencers'

De toezichthouder moedigt zenders in een pakket nieuwe richtlijnen aan vooral traditionele Chinese cultuur en het socialisme te promoten. 'Vulgaire influencers' en artiesten zonder moreel besef moeten juist van het scherm worden geweerd.

Realityprogramma's zijn de Chinese autoriteiten al langer een doorn in het oog. Die shows geven kijkers soms de mogelijkheid om via de aankoop van gesponsorde producten te kunnen stemmen op deelnemers. Dat leidt volgens critici tot verspilling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Talpa komt met grensverleggende talentenjacht voor SBS6

De autoriteiten lieten in mei nog een populaire talentenjacht stopzetten. Fans kochten en dumpten enorme hoeveelheden zuivelproducten om hun favoriete deelnemers te kunnen steunen. Streamingdienst iQiyi liet onlangs al weten alle talentenjachten te schrappen die nog in ontwikkeling zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ilse DeLange over The Voice Senior: 'Altijd weer een feestje'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore