Van koers geraakt

Onderzoek naar problemen ruimtevlucht Richard Branson

02 september 2021 03:51 Aangepast: 02 september 2021 08:04
Een gewichtsloze Branson tijdens zijn ruimtevlucht. Beeld © ANP

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA doet onderzoek naar de ruimtevlucht die Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Richard Branson, op 11 juli uitvoerde. Die zou niet helemaal volgens plan zijn verlopen.

The New Yorker meldt dat het ruimtevaartuig van Branson tijdens de vlucht van koers zou zijn geraakt. Een woordvoerder van de FAA bevestigt dat de raket "een andere baan volgde" dan die vooraf met de luchtverkeersleiding was vastgelegd.

De problemen zouden zijn ontstaan op zo'n 32 kilometer boven de aardoppervlakte, waar de raket niet verticaal genoeg zou hebben gevlogen.

Niet verticaal genoeg

Het ruimtevaartuig werd gelanceerd op een hoogte van ruim 15 kilometer vanaf een draagvliegtuig. Daarna vloog de raket op eigen kracht de ruimte in waar de bemanning een paar minuten gewichtloos was, voor de daling naar de aarde werd ingezet. Aan boord van het toestel waren behalve Branson ook twee piloten en drie missiespecialisten.

RTL Nieuws was in juli aanwezig bij de lancering. In deze video is te zien hoe die verliep: 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore