Wurggreep en injectie

Agenten en artsen VS aangeklaagd vanwege dood zwarte man

02 september 2021 02:14
Protesten na de dood van McClain. Beeld © Getty Images

Drie politieagenten en twee artsen zijn in de Amerikaanse staat Colorado aangeklaagd voor de dood van de zwarte Elijah McClain. De 23-jarige man kwam in augustus 2019 in de plaats Aurora om het leven nadat agenten hem in een wurggreep hielden en een injectie met het verdovende middel ketamine toebrachten.

McClain overleed vermoedelijk aan een hartstilstand. Dat gebeurde enkele maanden voordat George Floyd in Minneapolis door een politieagent werd gedood.

Gerechtigheid

Een grand jury, een groep burgers die besluit of de openbaar aanklager voldoende bewijs heeft om vervolging in te stellen, besloot dat de agenten en artsen worden aangeklaagd. "Ons doel is om gerechtigheid te zoeken voor Elijah McClain, zijn familie en vrienden en zijn staat", vertelde procureur-generaal Phil Weiser vannacht (Nederlandse tijd).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse politie rukt uit voor woningbezichtiging door zwarte makelaar

De vijf worden aangeklaagd voor doodslag en dood door schuld. Vier van hen, onder wie ook de twee artsen die McClain zonder zijn toestemming ketamine toebrachten, worden daarnaast vervolgd voor mishandeling. In afwachting van het juridische proces zijn de agenten en artsen onmiddellijk en voor onbepaalde tijd geschorst.

'Doe niks verkeerd'

Het is meer dan twee jaar geleden dat McClain om het leven kwam. De agenten kwamen destijds af op een melding van een 'verdachte' zwarte man die zich op straat 'vreemd gedroeg'.

McClain liep naar huis na een bezoek aan de supermarkt en had tassen met ijsthee bij zich. "Ik ben introvert en ik ben anders", zou de 23-jarige volgens The New York Times bij zijn aanhouding tegen de agenten hebben gezegd. "Verder doe ik niets verkeerd." McClain werd als gevolg van zijn aanhouding bewusteloos naar een ziekenhuis gebracht, waar hij zes dagen later overleed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agent ruim 22 jaar de cel in voor fataal verlopen arrestatie George Floyd

Het gebeurt in de Verenigde Staten zelden dat politieagenten worden aangeklaagd voor de dood van verdachten. De witte ex-politieagent die vorig jaar in de Amerikaanse stad Minneapolis de zwarte George Floyd doodde, werd in juni van dit jaar veroordeeld tot 22,5 jaar gevangenisstraf. Amerikaanse media noemden dat een historisch vonnis. 

Protesten 

De dood van McClain werd begin dit jaar opnieuw onderzocht nadat er in Aurora grote protesten waren uitgebroken vanwege de omstandigheden rondom zijn arrestatie. Uit het onderzoek bleek dat de 23-jarige 'zonder duidelijke reden' op straat werd aangehouden. De dood van Floyd en de opkomst van de Black Lives Matter-beweging zorgden voor aandacht voor de zaak.

Bekijk ook: Tranen en opluchting na vonnis zaak-Floyd: 'We hadden dit nodig'

Inwoners van Minneapolis gingen in april de straat op om te vieren dat een agent de cel in gaat voor het doden van George Floyd.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore