Kamermeisjes in opstand

Een 'eerlijke' hotelkamer boeken? Het kan binnenkort in Spanje

02 september 2021 06:25 Aangepast: 02 september 2021 12:11
Beeld © getty images/alexander spatari

Spaanse kamermeisjes zijn het zat om uitgebuit te worden. Daarom lanceren zij een app waarin alleen 'eerlijke' hotels staan die goed omgaan met schoonmaaksters. De app is een alternatief voor de grote boekingssites. "Als wij er niet zijn, kunnen de hotels de deuren wel sluiten."

Spaanse hoteleigenaren kunnen niet wachten tot hun hotels aan de costa's en in steden als Barcelona en Madrid na de coronapandemie eindelijk weer volstromen met toeristen. Maar achter de paradijselijk ogende vakantieverblijven vol wuivende palmbomen en tropische zwembaden gaat een bikkelharde wereld schuil.

Kwartier per kamer

Kamermeisjes in Spanje krijgen soms maar een kwartier om een hotelkamer weer helemaal schoon te maken voor de volgende bezoeker. "Het wisselt: 20 tot 30 kamers binnen 5, 6 of 8 acht uur tijd. Omdat we dat meestal niet redden, moeten we vaak onbetaald overwerken", vertelt Miriam Suárez, zelf kamermeisje in een hotel in Barcelona.

Doorberekend is het uurloon voor dit fysiek loodzware werk dan nog geen 5 euro. "Regelrechte diefstal", vindt zij.

Arbeidsomstandigheden

Net als andere kamermeisjes wil Suárez dat gasten bij de boekingskeuze niet alleen een hotel filteren op de locatie of bijvoorbeeld een mooi zwembad, maar ook – of juist – op eerlijke arbeidsomstandigheden voor het personeel. Een vakbond voor kamermeisjes, Las Kellys, waar Suárez lid van is, is daarom een crowdfundactie gestart voor een eigen 'ethisch verantwoord' boekingsplatform.

Grote boekingssites weigerden volgens de vakbond beoordelingen van Las Kellys over de arbeidsomstandigheden weer te geven op hun websites. "Waarom mogen klanten wel commentaar geven op hun verblijf, maar het personeel niet over hoe het voor hen is?", vraagt Suárez zich af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse ondernemers in Spanje zien de bui weer hangen

Duurdere hotels

Het initiatief van de kamermeisjes is een succes: het doel om 60.000 euro op te halen om een app en site te ontwikkelen was binnen een mum van tijd behaald en de teller tikt door. De lancering van 'De Reserveringscentrale van Las Kellys' staat voor volgend jaar gepland en zal na een start in Barcelona in heel Spanje en elders worden uitgerold, beloven de organisatoren.

"Het is net of je naar de bio-winkel gaat in plaats van naar een gewone supermarkt. Als je verantwoordelijk toerisme wilt, betaal je ook iets meer", stelt Suárez. Maar zullen toeristen straks de bekende boekingssites links laten liggen en kiezen voor het platform van de kamermeisjes? Suárez denkt van wel: "Je gaat tocht niet slapen in een hotel als je weet dat de schoonmaakster urenlang niet naar de wc kan omdat zij zich kapot werkt?"

Pijnstillers

Groot probleem is volgens Las Kellys dat steeds meer hotels kamermeisjes aannemen via externe schoonmaakbedrijven die flexcontracten met slechte voorwaarden hanteren. Tijdens de coronacrisis grepen zij daardoor naast sommige steunpakketten van de regering.

In Spanje werken ongeveer honderdduizend vrouwen als kamermeisje. Vanwege de klachten die veroorzaakt worden door het zware werk, neemt 70 procent medicatie zoals pijnstillers, blijkt uit onderzoek van een andere vakbond.

Bekijk ook: Horecapersoneel Mallorca in rij voor voedselbank: 'Geen toerisme, geen inkomen'

Doordat er nauwelijks toeristen waren, stond horecapersoneel in Spanje het water aan de lippen.
Alex Tieleman

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore