'Recht op abortus beschermen'

President Biden haalt hard uit naar anti-abortuswet Texas

01 september 2021 19:36
Joe Biden. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft fel uitgehaald naar de nieuwe abortuswet in de staat Texas. Hij noemt de wet extreem en een 'onmiskenbare schending' van grondwettelijke rechten.

Door de nieuwe wet is abortus in het conservatieve Texas al na de zesde week van de zwangerschap strafbaar. Wie aangifte doet tegen een kliniek omdat die een vrouw behandelt die langer dan zes weken zwanger is, kan een premie van 10.000 dollar of meer krijgen, ook als de zwangerschap het gevolg is van incest of verkrachting.

Schandalig

Biden zegt in een reactie dat de wet de toegang van deze vrouwen tot de gezondheidszorg aanzienlijk zal belemmeren, met name voor vrouwen uit gekleurde gemeenschappen en met een laag inkomen. Hij noemt het daarnaast schandalig dat burgers als een soort verklikkers de mogelijkheid krijgen om rechtszaken aan te spannen tegen iedereen die een vrouw zou hebben geholpen een abortus te ondergaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Abortus al na 6 weken strafbaar in Texas, verklikker krijgt 10.000 dollar beloning

Het recht op abortus werd bijna vijftig jaar geleden door het Hooggerechtshof vastgelegd, benadrukt Biden, en zijn regering zal dat recht beschermen en verdedigen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore