Verschillende verklaringen

Advocaat van tientallen Capitool-bestormers al week spoorloos

01 september 2021 17:45 Aangepast: 01 september 2021 17:56
Advocaat John Pierce is al een week spoorloos. Beeld © AP

Waar is advocaat John Pierce? De man, die tientallen verdachten van de bestorming van het Capitool in Washington bijstaat, lijkt volgens Amerikaanse media van de aardbodem verdwenen. Hij verschijnt niet op zittingen en reageert niet op telefoontjes. Medewerkers geven sterk uiteenlopende verklaringen voor zijn afwezigheid.

Pierce is volgens de krant The New York Times de advocaat die de meeste verdachten van de bestorming van het Capitool bijstaat. Hij ging er ook vol in: de advocaat, die zichzelf een 'pro-Trump-populist' noemt, wil naar eigen zeggen bewijzen dat de FBI en de Amerikaanse inlichtingendiensten betrokken waren bij de bestorming, waarbij twee doden en meer dan honderd gewonden vielen.

Telefoon afgesloten

Maar sinds vorige week dinsdag lijkt Pierce van de aardbodem verdwenen. Hij is op geen enkele zitting meer verschenen, neemt zijn telefoon niet op en de telefoon van zijn kantoor is volgens verschillende Amerikaanse media afgesloten.

Medewerkers die voor hem waarnemen, komen met uiteenlopende verklaringen voor zijn afwezigheid. De eerste verklaring was dat hij 'een conflict' had.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Justitie VS vervolgt zeker 500 personen voor bestorming Capitool

Daarna zei een medewerker in de rechtbank dat hij een auto-ongeluk heeft gehad en in een ziekenhuis ligt, maar tijdens een andere zitting vertelde dezelfde medewerker dat hij met corona aan de beademing ligt. Een ander zei tegen een radiozender dat Pierce in het ziekenhuis ligt met ernstige uitdrogingsverschijnselen en vermoeidheid.

Geen advocaat

Hoe het nu verder moet met de rechtszaken, is onduidelijk, schrijft The New York Times. Openbaar aanklagers hebben hun zorgen geuit over de jonge medewerker die de zaken nu van Pierce heeft overgenomen.

De man zou geen advocaat zijn en al verschillende acties hebben ondernomen die hij niet had mogen doen. En omdat er twee rechtszaken tegen hem lopen voor corruptie, diefstal en fraude, is nog onduidelijk of en wanneer hij een vergunning krijgt waarmee hij als advocaat mag werken.

Tijdens de bestorming van het Capitool wilde een boze meute voorkomen dat de verkiezingswinst van president Joe Biden (en daarmee het verlies van Donald Trump) zou worden bekrachtigd. Agenten die destijds aan het werk waren, vertellen in deze video over die dag:

Tijdens een onderzoek naar de bestorming van het Capitool, vertellen agenten over hoe zij werden belaagd door Trump-aanhangers. Ook werden er nieuwe beelden van bodycams getoond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore