Tv-toespraak

Biden in toespraak over Afghanistan: 'Vertrek of escalatie'

01 september 2021 00:24 Aangepast: 01 september 2021 08:26
De Amerikaanse president Joe Biden staat achter zijn besluit om Afghanistan te verlaten. Beeld © ANP

President Joe Biden staat nog altijd achter zijn besluit om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan. "Het was tijd om deze oorlog te beëindigen", zei Biden gisteravond in een tv-toespraak. Hij noemde de evacuatiemissie een 'buitengewoon succes' en roemt de helden die meer dan 125.000 mensen uit het land hebben helpen ontsnappen.

Deze week vertrok de allerlaatste Amerikaanse militair uit Afghanistan, na een oorlog die twintig jaar heeft geduurd. "Amerikanen, de oorlog in Afghanistan is nu voorbij", zei president Joe Biden gisteren vanuit het Witte Huis. Bekijk zijn symbolische toespraak hier:

Eeuwige oorlog

Eerder zei de president al 'vierkant achter het besluit te staan' om uit Afghanistan te vertrekken, die boodschap herhaalde hij gisteren. "Ik was niet van plan om deze eeuwige oorlog voort te zetten", vertelde hij. Er waren volgens Biden simpelweg twee opties: vertrek uit Afghanistan of escalatie van het conflict.

"Ik ben de vierde president die voor deze keuze kwam te staan", vertelde Biden. Hij wees er in zijn toespraak op dat de oorlog in Afghanistan gedurende de afgelopen twintig jaar zo'n 300 miljoen dollar (ruim 250 miljoen euro) per dag kostte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kaag reist af naar regio Afghanistan: wat kan zij voor elkaar boksen?

Na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen namen de taliban vorige maand de macht in Afghanistan over. Die machtsovername kwam onverwacht snel, waardoor ambassadepersoneel halsoverkop moest evacueren. Ook Nederland slaagde er niet in om iedereen op tijd uit het land te krijgen.

125.000 evacués

De evacuatiemissie kwam Biden en andere wereldleiders op felle kritiek te staan, maar in zijn toespraak sprak de Amerikaanse president van een 'buitengewoon succes'. In twee weken tijd zijn 125.000 mensen uit Afghanistan gehaald, vertelde hij. 

"Dertien helden kwamen om het leven", zei de president over de Amerikaanse militairen die vorige week bij een aanslag op het vliegveld van Kabul om het leven kwamen. "Wij zijn hen en hun families dankbaarheid verschuldigd, we zullen ze nooit vergeten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de laatste Amerikaanse militair die Afghanistan gisteren verliet

Hij sloeg krijgshaftige taal uit richting Islamitische Staat (IS), die de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeiste. "De VS zullen nooit rusten, we zullen nooit vergeven en vergeten", sprak hij dreigend. Er is al een Amerikaanse vergeldingsaanval geweest.

'Bladzijde omslaan'

Volgens BBC-correspondent Anthony Zurcher probeerde Biden met zijn toespraak 'een bladzijde om te slaan'. Uit Amerikaanse opiniepeilingen blijkt dat de bevolking achter het besluit staat om uit Afghanistan te vertrekken, maar Amerikanen zijn niet tevreden over de wijze waarop Biden de troepen terughaalde.

In Afghanistan verblijven naar schatting nog tweehonderd Amerikaanse staatsburgers, veelal van Afghaanse afkomst, die mogelijk willen vertrekken. Biden zegt dat de taliban hebben toegezegd hen te laten gaan.

De Nederlandse demissionaire minister van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag, is momenteel onderweg naar de regio om over verdere evacuaties te praten. Lees meer over haar plannen in dit artikel.

Coronacrisis

Biden heeft intussen veel andere dingen aan zijn hoofd, met gemiddeld 150.000 nieuwe coronabesmettingen per dag in de VS. Het aantal besmettingen is daarmee terug op het niveau van januari 2021.

Bekijk ook: Afghaanse vluchtelingen vast in Turkije

In het oosten van Turkije zitten honderden Afghaanse vluchtelingen vast. Terug naar Afghanistan, dat kan niet. Asiel aanvragen in Turkije ook niet. De Afghanen zeggen dat ze slecht worden behandeld op de plek waar ze vastgehouden worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore